Lody o smaku herbaty Chai z solonymi orzeszkami ziemnymi

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Mniej niż 30 minut Mniej niż 30 minut
PORCJE
4-6 4-6
Lody o smaku herbaty Chai z solonymi orzeszkami ziemnymi
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 500 ml bitej śmietany, schłodzonej
  • 2 puszki skondensowanego mleka (400 g każda)
  • herbata Chai (zawartość z 3 torebek herbaty lub 3 łyżek luźnych liści)
  • prażone i solone orzeszki ziemne, posiekane i jadalne kwiaty, do dekoracji
  • Przygotowanie

  • 1
    Aby herbata chai uwolniła jak najwięcej aromatu, smażyć ją na patelni bez tłuszczu na małym ogniu, mieszając przez 1–2 minuty, aż zapach będzie mocno wyczuwalny. Upewnić się, żeby herbata się nie przypaliła.
  • 2
    Zaparzyć prażone liście herbaty z 1/4 litra gorącej wody. Usunąć 2/3 liści za pomocą sita.
  • 3
    Pozostawić pozostałą herbatę w wodzie, aby uzyskać intensywniejszy aromat. Do czasu ostygnięcia.
  • 4
    Do schłodzonej herbaty dodać mleko skondensowane, następnie powoli mieszać.
  • 5
    Trzymać w zamrażarce przez całą noc. Lody podawać z prażonymi, solonymi orzeszkami ziemnymi i jadalnymi kwiatami.