- Nabiał
Składniki
- 500 ml bitej śmietany, schłodzonej
- 2 puszki skondensowanego mleka (400 g każda)
- herbata Chai (zawartość z 3 torebek herbaty lub 3 łyżek luźnych liści)
- prażone i solone orzeszki ziemne, posiekane i jadalne kwiaty, do dekoracji
-
Przygotowanie
-
1Aby herbata chai uwolniła jak najwięcej aromatu, smażyć ją na patelni bez tłuszczu na małym ogniu, mieszając przez 1–2 minuty, aż zapach będzie mocno wyczuwalny. Upewnić się, żeby herbata się nie przypaliła.
-
2Zaparzyć prażone liście herbaty z 1/4 litra gorącej wody. Usunąć 2/3 liści za pomocą sita.
-
3Pozostawić pozostałą herbatę w wodzie, aby uzyskać intensywniejszy aromat. Do czasu ostygnięcia.
-
4Do schłodzonej herbaty dodać mleko skondensowane, następnie powoli mieszać.
-
5Trzymać w zamrażarce przez całą noc. Lody podawać z prażonymi, solonymi orzeszkami ziemnymi i jadalnymi kwiatami.