- Nabiał
Składniki
- 2 jajka
- 2 ml cukru waniliowego
- 100 g cukru pudru
- 250 ml śmietanki
- 200 g mlecznej czekolady
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 250 ml śmietanki
- 100 g 70% gorzkiej czekolady
- 200 g białej czekolady
-
Przygotowanie
-
1Waniliowe jajeczka: W garnku zagotować wodę (około 4 cm głębokości), a następnie zmniejszyć ogień.
-
2Umieścić jajka, cukier waniliowy i cukier puder w misce żaroodpornej nad garnkiem i ubijać, aż masa stanie się lekka i puszyta.
-
3Śmietankę ubijać do czasu aż zesztywnieje a następnie dodać ją do mieszanki z jajkiem.
-
4Zagotować wodę w rondlu, a następnie zmniejszyć ogień. Podzielić czekoladę na kawałki i umieścić w żaroodpornej misce nad rondlem, aby się stopiła.
-
5Nałożyć na dno foremek w kształcie jajeczek roztopioną czekoladę. Włożyć do lodówki, do czasu aż będą twarde i powtórzyć ten proces trzy razy.
-
6Wyjąć foremki z lodówki i nałożyć na czekoladę zrobioną masę, następnie skleić dwie połówki jajka razem (będą się automatycznie sklejać).
-
7Udekorować rozpuszczoną czekoladą, a następnie trzymać w zamrażarce do czasu podania.
-
8Czekoladowe jajeczka: Powtórzyć tą samą procedurę z jajkami, cukrem pudrem i śmietanką jak powyżej.
-
9Zagotować wodę w rondlu, a następnie zmniejszyć ogień. Rozdrobnić ciemną czekoladę na kawałki i umieścić w żaroodpornej misce nad rondlem w celu stopienia czekolady. Dodać rozpuszczoną czekoladę do mieszanki jajecznej i dobrze wymieszać.
-
10Nałożyć na dno foremek w kształcie jajeczek roztopioną czekoladę. Włożyć do lodówki, do czasu aż staną się twarde i powtórzyć ten proces trzy razy.
-
11Wyjąć foremki z lodówki i nałożyć na czekoladę zrobioną masę następnie skleić dwie połówki jajka razem (będą się automatycznie sklejać).
-
12Udekorować rozpuszczoną czekoladą a następnie trzymać w zamrażarce do czasu podania.