Lody w kształcie jajeczek wielkanocnych

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
4-6 4-6
Lody w kształcie jajeczek wielkanocnych
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na waniliowe jajeczka:
  • 2 jajka
  • 2 ml cukru waniliowego
  • 100 g cukru pudru
  • 250 ml śmietanki
  • 200 g mlecznej czekolady
Na czekoladowe jajeczka:
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 250 ml śmietanki
  • 100 g 70% gorzkiej czekolady
  • 200 g białej czekolady
  • Przygotowanie

  • 1
    Waniliowe jajeczka: W garnku zagotować wodę (około 4 cm głębokości), a następnie zmniejszyć ogień.
  • 2
    Umieścić jajka, cukier waniliowy i cukier puder w misce żaroodpornej nad garnkiem i ubijać, aż masa stanie się lekka i puszyta.
  • 3
    Śmietankę ubijać do czasu aż zesztywnieje a następnie dodać ją do mieszanki z jajkiem.
  • 4
    Zagotować wodę w rondlu, a następnie zmniejszyć ogień. Podzielić czekoladę na kawałki i umieścić w żaroodpornej misce nad rondlem, aby się stopiła.
  • 5
    Nałożyć na dno foremek w kształcie jajeczek roztopioną czekoladę. Włożyć do lodówki, do czasu aż będą twarde i powtórzyć ten proces trzy razy.
  • 6
    Wyjąć foremki z lodówki i nałożyć na czekoladę zrobioną masę, następnie skleić dwie połówki jajka razem (będą się automatycznie sklejać).
  • 7
    Udekorować rozpuszczoną czekoladą, a następnie trzymać w zamrażarce do czasu podania.
  • 8
    Czekoladowe jajeczka: Powtórzyć tą samą procedurę z jajkami, cukrem pudrem i śmietanką jak powyżej.
  • 9
    Zagotować wodę w rondlu, a następnie zmniejszyć ogień. Rozdrobnić ciemną czekoladę na kawałki i umieścić w żaroodpornej misce nad rondlem w celu stopienia czekolady. Dodać rozpuszczoną czekoladę do mieszanki jajecznej i dobrze wymieszać.
  • 10
    Nałożyć na dno foremek w kształcie jajeczek roztopioną czekoladę. Włożyć do lodówki, do czasu aż staną się twarde i powtórzyć ten proces trzy razy.
  • 11
    Wyjąć foremki z lodówki i nałożyć na czekoladę zrobioną masę następnie skleić dwie połówki jajka razem (będą się automatycznie sklejać).
  • 12
    Udekorować rozpuszczoną czekoladą a następnie trzymać w zamrażarce do czasu podania.