Łosoś cytrynowo-koperkowy z zieloną fasolką i sezamem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Łosoś cytrynowo-koperkowy z zieloną fasolką i sezamem
Forma do Ryby Le Creuset ułatwia pieczenie delikatnych i aromatycznych ryb, takich jak ten filet z łososia. Cytryna, imbir i czerwona papryka nadają łososiowi pikantnego smaku, a kokos i sezam dodają orzechowy akcent. Pieczona fasolka szparagowa razem z łososiem stanowią prosty, zdrowy i pyszny, jednodaniowy posiłek.
Główne SKŁADNIKI
  • Ryby i owoce morza
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 filet z łososia (około 680 g)
  • Sól koszerna
  • 2 łyżki plus 1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego, osobno
  • 1 cytryna, bez skórki
  • 3 starte ząbki czosnku
  • 1 starty kawałek świeżego imbiru
  • szczypta płatków czerwonej papryki
  • 1 łyżka świeżego posiekanego koperku, plus trochę do dekoracji
  • 225 g fasoli szparagowej
  • 1 łyżeczka czarnego i białego sezamu
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C/stopień 4 (piekarnik gazowy).
  • 2
    Łososia dopraw solą i umieść na dnie naczynia do pieczenia ryb. W małej misce wymieszaj 2 łyżki oleju kokosowego, skórkę z cytryny, czosnek, imbir, płatki czerwonej papryki i koperek. Rozprowadź równomiernie na całej powierzchni łososia.
  • 3
    Włóż fasolkę szparagową do miski wraz z pozostałą 1 łyżeczką oleju kokosowego i nasionami sezamu. Dopraw solą i wymieszaj, aby równomiernie pokryć fasolkę składnikami. Umieść fasolkę szparagową obok łososia w naczyniu do pieczenia ryb.
  • 4
    Nałóż pokrywkę na naczynie do pieczenia ryb i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz, aż ryba będzie ugotowana, a fasolka szparagowa będzie miękka; zajmie to około 30 minut. Podawaj na stole od razu po wyjęciu z piekarnika. Do podania udekoruj świeżym koperkiem.
  • 5
    Zaleca się gotowanie fasolki szparagowej przez ostatnie 10 minut z 30-minutowego czasu gotowania, w wyniku czego fasolka szparagowa nie będzie rozgotowana.