- Ryby i owoce morza
- Warzywa
Składniki
- 1 filet z łososia (około 680 g)
- Sól koszerna
- 2 łyżki plus 1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego, osobno
- 1 cytryna, bez skórki
- 3 starte ząbki czosnku
- 1 starty kawałek świeżego imbiru
- szczypta płatków czerwonej papryki
- 1 łyżka świeżego posiekanego koperku, plus trochę do dekoracji
- 225 g fasoli szparagowej
- 1 łyżeczka czarnego i białego sezamu
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C/stopień 4 (piekarnik gazowy).
-
2Łososia dopraw solą i umieść na dnie naczynia do pieczenia ryb. W małej misce wymieszaj 2 łyżki oleju kokosowego, skórkę z cytryny, czosnek, imbir, płatki czerwonej papryki i koperek. Rozprowadź równomiernie na całej powierzchni łososia.
-
3Włóż fasolkę szparagową do miski wraz z pozostałą 1 łyżeczką oleju kokosowego i nasionami sezamu. Dopraw solą i wymieszaj, aby równomiernie pokryć fasolkę składnikami. Umieść fasolkę szparagową obok łososia w naczyniu do pieczenia ryb.
-
4Nałóż pokrywkę na naczynie do pieczenia ryb i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz, aż ryba będzie ugotowana, a fasolka szparagowa będzie miękka; zajmie to około 30 minut. Podawaj na stole od razu po wyjęciu z piekarnika. Do podania udekoruj świeżym koperkiem.
-
5Zaleca się gotowanie fasolki szparagowej przez ostatnie 10 minut z 30-minutowego czasu gotowania, w wyniku czego fasolka szparagowa nie będzie rozgotowana.