Składniki
- 2 filety z łososia po 500 g, bez skóry
- 50 g mięsa kraba
- 30 g crème fraîche
- 30 g rzeżuchy
- 5 g świeżego kopru
- 30 g serka śmietankowego
- Sól morska i kruszony czarny pieprz
- Sok i skórka z ½ cytryny
- 6 arkuszy ciasta filo
- 1 jajko, lekko ubite
- 30 g masła
- 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 łyżeczka wyciśniętego czosnku
- 400 ml mleka
- 30 g mąki
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielona
- 400 g szpinaku
-
Przygotowanie
-
1Najpierw przygotowuje się łososia. Położyć dwa filety z łososia jeden na drugim i pokroić je tak, aby oba plastry były tej samej wielkości. Odłożyć pokrojone kawałki na nadzienie.
-
2Do nadzienia włożyć pokrojone kawałki łososia (ok. 50–80 g), mięso kraba, śmietanę crème fraîche, rzeżuchę, koperek, twaróg oraz skórkę z cytryny i sok w robocie kuchennym i dokładnie doprawić.
-
3Mieszać, aż do uzyskania kremowej masy, a wszystkie składniki zostaną równomiernie posiekane. Wlać mieszankę łyżką na jeden z filetów z łososia. Następnie ułożyć drugi filet z łososia na wierzchu (tak, aby powstała „kanapka z łososiem”).
-
4Rozłożyć warstwę ciasta filo na czystej powierzchni roboczej tak, aby dłuższy bok był skierowany do przodu. Posmarować odrobiną jajka, a następnie dodać kolejną warstwę ciasta filo. Ponownie posmarować jajkiem i nałożyć trzecią warstwę ciasta filo tak, aby była w połowie na poprzednich dwóch warstwach, a połowa na powierzchni roboczej. Zrobić to samo z drugiej strony z czwartą warstwą ciasta filo - dzięki temu placek ciasta filo będzie wystarczająco duży, aby owinąć się wokół łososia. Posmarować górę jajkiem.
-
5Położyć łososia na cieście filo i zawinąć wokół kanapki z łososiem. Upewnić się, że nadzienie nie wycieka. Złóż końce jak paczkę i przekręć nadmiar ciasta u góry. Całą torebkę łososia posmarować resztą jajka (oprócz spodu) i ostrożnie ułożyć na brytfannie. Piec przez 25-30 minut, aż ciasto się zarumieni.
-
6W międzyczasie przygotować szpinak w śmietanie. Roztopić masło na dużej patelni i dodać cebulę. Dusić na średnim ogniu, aż cebula zmięknie, następnie dodać czosnek.
-
7Posypać mąką do uzyskania gęstej masy i gotować przez minutę. Stopniowo dodawać mleko i dobrze mieszać, aby sos stał się przyjemny i gładki. Po całkowitym dodaniu mleka posypać gałką muszkatołową i mieszać, aż powstanie gęsty, kremowy sos.
-
88. Dodać szpinak, zmniejszyć ogień i delikatnie mieszać, aż szpinak będzie miękki.
-
99. Wyjąć blachę do pieczenia z piekarnika i odstawić na pięć minut. Rozłożyć szpinak w śmietanie łyżką na cieście filo i placku z łososia i podawać na brytfannie *. Do tego wybrany dodatek ziemniaczany.