Łosoś z czerwonym burakiem

CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
1-2 1-2
Łosoś z czerwonym burakiem
Czerwony buraka pięknie barwi łososia podczas marynowania. Niezwykle prosty przepis, ale z pewnością zachwyci gości.
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 surowy burak
  • skórka z pomarańczy
  • 6 łyżek gruboziarnistej soli morskiej
  • 3 łyżki cukru
  • 15 g drobno posiekanego koperku
  • 500 g fileta z łososia
  • Przygotowanie

  • 1
    Najpierw przygotowuje się marynatę. W tym celu zetrzyj buraki w misce i dodaj skórkę pomarańczową. Następnie dodaj sól i pieprz i posyp świeżym koprem. Wszystko dobrze wymieszaj.
  • 2
    Umieść jedną trzecią marynaty na niemetalowym talerzu lub tacy. Następnie ułóż filet z łososia na wierzchu i polej pozostałą marynatą tak, aby ryba była całkowicie przykryta.
  • 3
    Całość dobrze owinąć folią spożywczą i pozostawić do marynowania w lodówce na co najmniej 24 godziny.
  • 4
    Gdy łosoś jest twardy w dotyku, buraki można zeskrobać, a rybę umyć zimną wodą. Następnie osusz ręcznikiem kuchennym.
  • 5
    Podawać, łososia pokroić ostrym nożem w cienkie paski i podawać z jajecznicą i tostem.
 
Wskazówki:
Metalowe miski i półmiski reagują z rybą i marynatą. Dlatego należy ich unikać podczas przygotowywania tego dania.
Im dłużej łosoś może „siedzieć” w marynacie, tym będzie twardszy. Ci, którzy wolą, aby łosoś był jędrniejszy i mniej surowy, powinni dłużej pozostawić marynatę na rybie. Ryba może marynować do 3 dni. Wyciekającą ciecz należy regularnie wylewać. Dla tych, którzy wolą ryby bardziej surowe i bardziej miękkie, wystarczające są wskazane 24 godziny.
 
 
Le Creuset