
Czerwony buraka pięknie barwi łososia podczas marynowania. Niezwykle prosty przepis, ale z pewnością zachwyci gości.
Składniki
Przygotowanie
Składniki
- 1 surowy burak
- skórka z pomarańczy
- 6 łyżek gruboziarnistej soli morskiej
- 3 łyżki cukru
- 15 g drobno posiekanego koperku
- 500 g fileta z łososia
-
Przygotowanie
-
1Najpierw przygotowuje się marynatę. W tym celu zetrzyj buraki w misce i dodaj skórkę pomarańczową. Następnie dodaj sól i pieprz i posyp świeżym koprem. Wszystko dobrze wymieszaj.
-
2Umieść jedną trzecią marynaty na niemetalowym talerzu lub tacy. Następnie ułóż filet z łososia na wierzchu i polej pozostałą marynatą tak, aby ryba była całkowicie przykryta.
-
3Całość dobrze owinąć folią spożywczą i pozostawić do marynowania w lodówce na co najmniej 24 godziny.
-
4Gdy łosoś jest twardy w dotyku, buraki można zeskrobać, a rybę umyć zimną wodą. Następnie osusz ręcznikiem kuchennym.
-
5Podawać, łososia pokroić ostrym nożem w cienkie paski i podawać z jajecznicą i tostem.
Wskazówki:
Metalowe miski i półmiski reagują z rybą i marynatą. Dlatego należy ich unikać podczas przygotowywania tego dania.
Im dłużej łosoś może „siedzieć” w marynacie, tym będzie twardszy. Ci, którzy wolą, aby łosoś był jędrniejszy i mniej surowy, powinni dłużej pozostawić marynatę na rybie. Ryba może marynować do 3 dni. Wyciekającą ciecz należy regularnie wylewać. Dla tych, którzy wolą ryby bardziej surowe i bardziej miękkie, wystarczające są wskazane 24 godziny.
