Łosoś z pomarańczami, burakami i czerwoną cebulą

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Łosoś z pomarańczami, burakami i czerwoną cebulą
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce morza
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 250 g świeżych buraków (alternatywnie ugotowane wcześniej buraki)
  • ok. 600 g filetu z łososia
  • duży kawałek imbiru, ok. 5 cm, drobno potarty
  • 2 pomarańcze ekologiczne
  • 1 łyżka stołowa syropu klonowego
  • 15 g kopru, suszony lub świeży
  • sól morska i rozgnieciony czarny pieprz
  • 1 czerwona cebula, pocięta w słupki
  • Przygotowanie

  • 1
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 °C (gaz: poziom 6, termoobieg: 180 °C).
  • 2
    Usunąć łodygi i korzenie buraków i, w zależności od ich wielkości, sparzyć we wrzącej wodzie przez 10 – 20 minut, do momentu aż ostry nóż będzie w stanie łatwo przeciąć buraki. Następnie odcedzić buraki, ostudzić i pokroić w grube plastry. Alternatywnie można użyć gotowanych buraków.
  • 3
    Do marynaty dodać sok i skórkę pomarańczy oraz syrop klonowy, koperek, sól i pieprz, wszystko wsypać do miarki i dobrze wymieszać.
  • 4
    Łososia ułożyć w naczyniu Oblong i dodać buraki. Drugą pomarańczę pokroić w grube plastry i rozłożyć je z czerwoną cebulą wokół łososia. Wszystko polać marynatą i pozostawić na 5 minut.
  • 5
    Piec łososia w piekarniku przez 30 minut. Wyjąć Oblong z piekarnika, pozostały wywar z dna naczynia rozlać łyżką na łososia. Następnie przykryć pokrywką, aby para pozostała wewnątrz i całość pozostawić na 5 minut.
  • 6
    Każdą porcję przed serwowaniem polać łyżką wywaru, ponieważ ma bardzo intensywny aromat. Dzięki temu łosoś pozostaje soczysty.
  • 7
    Wskazówka:
  • 8
    Najlepiej podawać ze świeżą sałatką, pieczonymi warzywami lub ziemniakami.Najlepiej podawać ze świeżą sałatką, pieczonymi warzywami lub ziemniakami.