- Owoce morza
Składniki
- 250 g świeżych buraków (alternatywnie ugotowane wcześniej buraki)
- ok. 600 g filetu z łososia
- duży kawałek imbiru, ok. 5 cm, drobno potarty
- 2 pomarańcze ekologiczne
- 1 łyżka stołowa syropu klonowego
- 15 g kopru, suszony lub świeży
- sól morska i rozgnieciony czarny pieprz
- 1 czerwona cebula, pocięta w słupki
-
Przygotowanie
-
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 °C (gaz: poziom 6, termoobieg: 180 °C).
-
2Usunąć łodygi i korzenie buraków i, w zależności od ich wielkości, sparzyć we wrzącej wodzie przez 10 – 20 minut, do momentu aż ostry nóż będzie w stanie łatwo przeciąć buraki. Następnie odcedzić buraki, ostudzić i pokroić w grube plastry. Alternatywnie można użyć gotowanych buraków.
-
3Do marynaty dodać sok i skórkę pomarańczy oraz syrop klonowy, koperek, sól i pieprz, wszystko wsypać do miarki i dobrze wymieszać.
-
4Łososia ułożyć w naczyniu Oblong i dodać buraki. Drugą pomarańczę pokroić w grube plastry i rozłożyć je z czerwoną cebulą wokół łososia. Wszystko polać marynatą i pozostawić na 5 minut.
-
5Piec łososia w piekarniku przez 30 minut. Wyjąć Oblong z piekarnika, pozostały wywar z dna naczynia rozlać łyżką na łososia. Następnie przykryć pokrywką, aby para pozostała wewnątrz i całość pozostawić na 5 minut.
-
6Każdą porcję przed serwowaniem polać łyżką wywaru, ponieważ ma bardzo intensywny aromat. Dzięki temu łosoś pozostaje soczysty.
-
7Wskazówka:
-
8Najlepiej podawać ze świeżą sałatką, pieczonymi warzywami lub ziemniakami.Najlepiej podawać ze świeżą sałatką, pieczonymi warzywami lub ziemniakami.