Łosoś z warzywami sezonowymi

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Łosoś z warzywami sezonowymi
Oto świetna alternatywa dla tradycyjnych świątecznych potraw: łosoś z pieczonymi warzywami sezonowymi oraz chrzanowym crème fraiche.
Główne SKŁADNIKI
  • Ryby i owoce morza
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • Warzywa sezonowe (mini buraczki, brokuły i fasolka szparagowa)
  • 3 łyżki (45 ml) oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku, całych, nieobranych
  • 10 g rozmarynu, posiekanego
ŁOSOŚ
  • 1,5–2 kg płatów z łososia
  • 4 łyżki (60 ml) oliwy z oliwek
  • 150 g masła
  • 2/3 szklanki miodu
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • Sok i skórka z 1–2 cytryn
  • 1 cytryna, pokrojona w plastry
  • 100 g posiekanych pistacji
  • Sezonowe warzywa
  • Crème fraiche z chrzanem
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  • 2
    Przygotuj warzywa: Wymieszaj z oliwą z oliwek, przyprawami, czosnkiem i rozmarynem. Przez pierwsze 20 minut piecz tylko buraki i twardsze warzywa korzeniowe. W międzyczasie poczekaj, aż łosoś dojdzie do temperaturze pokojowej.
  • 3
    Wyjmij Brytfannę do Zapiekania Żeliwo Le Creuset o średnicy 37 cm z piekarnika, włóż do niej brokuły oraz fasolkę szparagową i ułóż łososia skórą do dołu na pieczonych warzywach. Wymieszaj oliwę z oliwek, masło, miód, sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz plastry cytryny w garnku na średnim ogniu, aż całość się roztopi i osiągnie konsystencję syropu (około 5–10 minut). Dokładnie podlej łososia miodową mieszanką.
  • 4
    Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez 30 minut, podlewając co 10 minut. Łosoś powinien delikatnie zarumienić się na brzegach, ale nie przypalić. Ryba powinna być delikatnie różowa, nie upieczona całkowicie (zostaw ją w piecu nieco dłużej, jeśli wolisz, by była bardziej upieczona).
  • 5
    Podawaj od razu po wyjęciu z plastrami cytryny, siekanymi pistacjami oraz sezonowymi warzywami i chrzanowym crème fraiche (opcjonalnie).
  • 6
    By przygotować chrzanowe crème fraiche po prostu wymieszaj 1–2 łyżki chrzanu z 250 g crème fraiche i przypraw wedle gustu.