- Ryby i owoce morza
Składniki
- Warzywa sezonowe (mini buraczki, brokuły i fasolka szparagowa)
- 3 łyżki (45 ml) oliwy z oliwek
- 6 ząbków czosnku, całych, nieobranych
- 10 g rozmarynu, posiekanego
- 1,5–2 kg płatów z łososia
- 4 łyżki (60 ml) oliwy z oliwek
- 150 g masła
- 2/3 szklanki miodu
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
- Sok i skórka z 1–2 cytryn
- 1 cytryna, pokrojona w plastry
- 100 g posiekanych pistacji
- Sezonowe warzywa
- Crème fraiche z chrzanem
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
-
2Przygotuj warzywa: Wymieszaj z oliwą z oliwek, przyprawami, czosnkiem i rozmarynem. Przez pierwsze 20 minut piecz tylko buraki i twardsze warzywa korzeniowe. W międzyczasie poczekaj, aż łosoś dojdzie do temperaturze pokojowej.
-
3Wyjmij Brytfannę do Zapiekania Żeliwo Le Creuset o średnicy 37 cm z piekarnika, włóż do niej brokuły oraz fasolkę szparagową i ułóż łososia skórą do dołu na pieczonych warzywach. Wymieszaj oliwę z oliwek, masło, miód, sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz plastry cytryny w garnku na średnim ogniu, aż całość się roztopi i osiągnie konsystencję syropu (około 5–10 minut). Dokładnie podlej łososia miodową mieszanką.
-
4Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez 30 minut, podlewając co 10 minut. Łosoś powinien delikatnie zarumienić się na brzegach, ale nie przypalić. Ryba powinna być delikatnie różowa, nie upieczona całkowicie (zostaw ją w piecu nieco dłużej, jeśli wolisz, by była bardziej upieczona).
-
5Podawaj od razu po wyjęciu z plastrami cytryny, siekanymi pistacjami oraz sezonowymi warzywami i chrzanowym crème fraiche (opcjonalnie).
-
6By przygotować chrzanowe crème fraiche po prostu wymieszaj 1–2 łyżki chrzanu z 250 g crème fraiche i przypraw wedle gustu.