
Fresh brown crab is one of my all-time favourite things to eat, although I tend to save it for special occasions, that way it remains a proper treat. Usually, I like it prepared simply. Some good toast, a spoonful of garlic mayonnaise and a glass of chilled white wine is all you need on a bright summer’s day. Later on in the autumn, I look for warmer, richer and more comforting ways to serve it. Cue this crab mac ‘n’ cheese!
Składniki
Przygotowanie
Składniki
400 g makaronu
- 50 g masła i trochę więcej do natłuszczenia patelni
- 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
- 50 g mąki
- 500 ml mleka
- 200 ml śmietany, ustawienie śmietanki podwójnej
- 50 g startego dojrzałego sera cheddar
- 50 g startego parmezanu lub pecorino
- 1 mała pęczek koperku, drobno posiekany
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- jedna skórka z cytryny
- 200 g świeżego białego mięsa kraba
- garść bułki tartej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
-
Przygotowanie
-
1Doprowadzić wodę do wrzenia w dużym rondlu z odrobiną soli i ugotować w nim makaron do uzyskania al dente. Następnie odcedzić, spłukać zimną wodą i odstawić na bok.
-
2W międzyczasie rozpuścić masło na patelni. Kiedy roztopione masło zacznie bulgotać, krótko potrzeć czosnek. Następnie dodać mąkę i dobrze wymieszać.
-
3Doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, a następnie stopniowo dodawać mleko, aż powstanie kremowy, lekki sos. Mieszając, pozwolić mu zgęstnieć przez kilka minut.
-
4Teraz dodać śmietanę, ser cheddar i połowę parmezanu i mieszać, aż ser się rozpuści.
-
5Następnie dobrze doprawić koperkiem, musztardą, skórką z cytryny i mięsem kraba, solą i pieprzem.
-
6Zdjąć sos z ognia i wmieszać ugotowany makaron. Umieścić wszystko w lekko natłuszczonym naczyniu do pieczenia.
-
7Rozgrzać grill w piekarniku.
-
8Następnie w misce wymieszać bułkę tartą i pozostały starty parmezan z oliwą z oliwek oraz odrobiną soli i pieprzu i rozprowadzić na makaronie.
-
9Wstawić naczynie żaroodporne do piekarnika pod rozgrzanym grillem na 6-10 minut, aż makaron uzyska złotobrązowy kolor i bąbelki na brzegach.
-
10Wskazówki
-
11W przypadku tego przepisu ważne jest, aby makaron był dobrze ugotowany.
-
12Jeśli nie lubisz mięsa kraba, możesz zastąpić je porem gotowanym na parze lub smażonymi grzybami.