Magdalenki cytrynowo-tymiankowe

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
10+ 10+
Magdalenki cytrynowo-tymiankowe
Small and delicate, these classic madeleines have just the right balance of lemon zest and thyme. The perfect treat for summertime afternoon tea!
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

DO CIASTECZEK:
  • 500 ml mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 60 ml startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki liści tymianku, drobno posiekane
  • 250 ml niesolonego masła, zmiękczonego
  • 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • 500 ml cukru
  • 6 jajek
DO SYROPU CYTRYNOWEGO:
  • 60 ml wody
  • 60 ml cukru
  • 125 ml świeżego soku z cytryny
  • 60 ml liści tymianku, drobno posiekanych
  • Przygotowanie

  • 1
    Temperatura piekarnika: 180°C, temperatura piekarnika z termoobiegiem: 160°C, stopień gazowy: 4
  • 2
    Rozgrzać piekarnik do 180°C, piekarnik z termoobiegiem do 160°C, gaz ustawić na stopień 4
  • 3
    Obficie nasmarować patelnię masłem i mąką, usuwając nadmiar mąki.
  • 4
    W misce ubić mąkę, proszek do pieczenia, sól, startą skórkę i tymianek.
  • 5
    W innej misce, za pomocą miksera elektrycznego, ubić razem masło, sok z cytryny i cukier, aż masa będzie lekka i puszysta. Wbić jajka, jedno na raz, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Na koniec dodać mąkę, ubijając aż mąka połączy się z masą
  • 6
    Nałożyć łyżeczką trochę ciasta do przygotowanych foremek i za pomocą szpatułki wygładzić ich powierzchnie, skrobiąc tam i z powrotem po foremkach oraz przekładając nadmiar ciasta do miski. W ten sposób uda się pozbyć wszelkich kieszonek powietrznych i zapobiec przepełnieniu się foremek. Wytrzeć nadmiar ciasta z brzegów foremek.
  • 7
    Ciasteczka należy piec w środkowej części piekarnika przez 20 do 25 minut, lub do momentu, gdy ich brzegi się zarumienią, a wierzch będzie złoty. Poruszyć brzegi i przenieś magdalenki na stojak do studzenia ustawiony nad blachą do pieczenia. Kolejne magdalenki należy upiec z pozostałego ciasta w ten sam sposób w oczyszczonej, posmarowanej masłem i posypanej mąką patelni.
  • 8
    W trakcie pieczenia pierwszej partii magdalenek w małym rondelku doprowadzić do wrzenia wodę, cukier, sok z cytryny i połowę liści tymianku, mieszając wszystko, a następnie zdjąć z ognia.
  • 9
    Po upieczeniu, posmarować ciepłe magdalenki odrobiną gorącego syropu i posypać świeżym tymiankiem. Powtórzyć tą samą czynność dla pozostałych magdalenek, utrzymując ciepłą temperaturę syropu.