- Mąka
Składniki
- 500 ml mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 60 ml startej skórki z cytryny
- 2 łyżki liści tymianku, drobno posiekane
- 250 ml niesolonego masła, zmiękczonego
- 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- 500 ml cukru
- 6 jajek
- 60 ml wody
- 60 ml cukru
- 125 ml świeżego soku z cytryny
- 60 ml liści tymianku, drobno posiekanych
-
Przygotowanie
-
1Temperatura piekarnika: 180°C, temperatura piekarnika z termoobiegiem: 160°C, stopień gazowy: 4
-
2Rozgrzać piekarnik do 180°C, piekarnik z termoobiegiem do 160°C, gaz ustawić na stopień 4
-
3Obficie nasmarować patelnię masłem i mąką, usuwając nadmiar mąki.
-
4W misce ubić mąkę, proszek do pieczenia, sól, startą skórkę i tymianek.
-
5W innej misce, za pomocą miksera elektrycznego, ubić razem masło, sok z cytryny i cukier, aż masa będzie lekka i puszysta. Wbić jajka, jedno na raz, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Na koniec dodać mąkę, ubijając aż mąka połączy się z masą
-
6Nałożyć łyżeczką trochę ciasta do przygotowanych foremek i za pomocą szpatułki wygładzić ich powierzchnie, skrobiąc tam i z powrotem po foremkach oraz przekładając nadmiar ciasta do miski. W ten sposób uda się pozbyć wszelkich kieszonek powietrznych i zapobiec przepełnieniu się foremek. Wytrzeć nadmiar ciasta z brzegów foremek.
-
7Ciasteczka należy piec w środkowej części piekarnika przez 20 do 25 minut, lub do momentu, gdy ich brzegi się zarumienią, a wierzch będzie złoty. Poruszyć brzegi i przenieś magdalenki na stojak do studzenia ustawiony nad blachą do pieczenia. Kolejne magdalenki należy upiec z pozostałego ciasta w ten sam sposób w oczyszczonej, posmarowanej masłem i posypanej mąką patelni.
-
8W trakcie pieczenia pierwszej partii magdalenek w małym rondelku doprowadzić do wrzenia wodę, cukier, sok z cytryny i połowę liści tymianku, mieszając wszystko, a następnie zdjąć z ognia.
-
9Po upieczeniu, posmarować ciepłe magdalenki odrobiną gorącego syropu i posypać świeżym tymiankiem. Powtórzyć tą samą czynność dla pozostałych magdalenek, utrzymując ciepłą temperaturę syropu.