Składniki
- 750 g dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę
- 1 cebula, grubo posiekana
- 2 ząbki czosnku, obrane
- 2 liście szałwii
- 5 gałązek tymianku, liście oderwane
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka oleju
- 400 ml ciepłego bulionu warzywnego
- 180 ml śmietanki, krem podwójny
- 50 g startego parmezanu
- 500 g świeżego linguine
- świeża pietruszka, grubo posiekana, do dekoracji
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
-
2Umieścić kostki dyni razem z cebulą, czosnkiem, szałwią, tymiankiem i gałką muszkatołową na płaskiej brytfannie lub profesjonalnym garnku, posypać solą, pieprzem i oliwą, a następnie wymieszać.
-
3Piec w piekarniku przez 20 minut bez przykrycia. Po 20 minutach ponownie zamieszać i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut. Dynia nie powinna brązowieć.
-
4Jak tylko dynia zmięknie, wyjąć z piekarnika i włożyć do blendera. Dodać bulion, śmietanę i parmezan i zmiksować wszystko na gładki sos.
-
5Następnie wlać sos z powrotem do brytfanny i podgrzać na kuchence na średnim ogniu. Wmieszać świeży makaron i gotować, aż makaron będzie al dente. Może to zająć około 3-5 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać trochę wody.
-
6Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
-
7Wskazówki
-
8Jeśli wolisz niską zawartość węglowodanów, możesz zastąpić makaron makaronem zoodles (cukinia cięta spiralnie) lub makaronem ze słodkich ziemniaków.
-
9Zamiast dyni piżmowej można użyć innej, niezbyt włóknistej dyni.
-
10Lekkim dodatkiem do tego dania są sezonowe warzywa lub sałatka zimowa.
-
11Brak świeżego makaronu? Inne makarony należy po prostu wcześniej ugotować, a następnie można je dodać do sosu.