Makaron linguine z dynią

CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Makaron linguine z dynią
Nowa odsłona klasyki! Awokado, majonez chilli i rukola wprowadzają kanapkę z bekonem na nowy poziom przyjemności.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 750 g dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula, grubo posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane
  • 2 liście szałwii
  • 5 gałązek tymianku, liście oderwane
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 400 ml ciepłego bulionu warzywnego
  • 180 ml śmietanki, krem podwójny
  • 50 g startego parmezanu
  • 500 g świeżego linguine
  • świeża pietruszka, grubo posiekana, do dekoracji
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
  • 2
    Umieścić kostki dyni razem z cebulą, czosnkiem, szałwią, tymiankiem i gałką muszkatołową na płaskiej brytfannie lub profesjonalnym garnku, posypać solą, pieprzem i oliwą, a następnie wymieszać.
  • 3
    Piec w piekarniku przez 20 minut bez przykrycia. Po 20 minutach ponownie zamieszać i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut. Dynia nie powinna brązowieć.
  • 4
    Jak tylko dynia zmięknie, wyjąć z piekarnika i włożyć do blendera. Dodać bulion, śmietanę i parmezan i zmiksować wszystko na gładki sos.
  • 5
    Następnie wlać sos z powrotem do brytfanny i podgrzać na kuchence na średnim ogniu. Wmieszać świeży makaron i gotować, aż makaron będzie al dente. Może to zająć około 3-5 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać trochę wody.
  • 6
    Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
  • 7
    Wskazówki
  • 8
    Jeśli wolisz niską zawartość węglowodanów, możesz zastąpić makaron makaronem zoodles (cukinia cięta spiralnie) lub makaronem ze słodkich ziemniaków.
  • 9
    Zamiast dyni piżmowej można użyć innej, niezbyt włóknistej dyni.
  • 10
    Lekkim dodatkiem do tego dania są sezonowe warzywa lub sałatka zimowa.
  • 11
    Brak świeżego makaronu? Inne makarony należy po prostu wcześniej ugotować, a następnie można je dodać do sosu.