Makaron z owocami morza i pomidorkami koktajlowymi

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
PORCJE
2-4 2-4
Makaron z owocami morza i pomidorkami koktajlowymi
Przenieś swoje kubki smakowe na wybrzeże Włoch dzięki temu łatwemu w przygotowaniu makaronowi linguine z owocami morza.
Główne SKŁADNIKI
  • Ryby i owoce morza
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 łyżka oleju
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 drobno posiekane łagodne czerwone chili
  • 500 g krewetek królewskich
  • 8 przegrzebków
  • 100 g krążków kałamarnicy
  • 4 anchois w oliwie
  • 1 łyżka kaparów
  • 150 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych
  • 500 g świeżego makaronu linguine
  • 1 pęczek świeżej pietruszki
  • Sól i pieprz do przyprawienia
  • Przygotowanie

  • 1
    Na średnim ogniu umieść patelnie a następnie dodaj olej, czosnek i chili. Smaż przez kilka minut, a następnie wyjmij z naczynia.
  • 2
    Wlej wrzącą wodę na patelnie i dodaj makaron z kroplą oleju i szczyptą soli, a następnie gotuj przez 3 minuty. Z pokrywką na patelni wylej wodę do kubka i przełóż makaron do miski.
  • 3
    Umieść patelnię na średnim ogniu i dodaj olej, czosnek i chilli. Dodaj krążki kalmara i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj przegrzebki i krewetki i smaż przez kolejne 2 minuty.
  • 4
    Dodaj anchois, kapary, pomidorki koktajlowe i gotuj, aż krewetki będą różowe.
  • 5
    Dodaj makaron i 3–4 łyżki stołowe wody z makaronu i gotuj przez kolejne 3 minuty, pod pokrywką.
  • 6
    Przypraw i udekoruj posiekaną pietruszką.