- Ryby i owoce morza
Składniki
- 1 łyżka oleju
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 drobno posiekane łagodne czerwone chili
- 500 g krewetek królewskich
- 8 przegrzebków
- 100 g krążków kałamarnicy
- 4 anchois w oliwie
- 1 łyżka kaparów
- 150 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych
- 500 g świeżego makaronu linguine
- 1 pęczek świeżej pietruszki
- Sól i pieprz do przyprawienia
-
Przygotowanie
-
1Na średnim ogniu umieść patelnie a następnie dodaj olej, czosnek i chili. Smaż przez kilka minut, a następnie wyjmij z naczynia.
-
2Wlej wrzącą wodę na patelnie i dodaj makaron z kroplą oleju i szczyptą soli, a następnie gotuj przez 3 minuty. Z pokrywką na patelni wylej wodę do kubka i przełóż makaron do miski.
-
3Umieść patelnię na średnim ogniu i dodaj olej, czosnek i chilli. Dodaj krążki kalmara i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj przegrzebki i krewetki i smaż przez kolejne 2 minuty.
-
4Dodaj anchois, kapary, pomidorki koktajlowe i gotuj, aż krewetki będą różowe.
-
5Dodaj makaron i 3–4 łyżki stołowe wody z makaronu i gotuj przez kolejne 3 minuty, pod pokrywką.
-
6Przypraw i udekoruj posiekaną pietruszką.