Makaron z parmezanem, szynką parmeńską i świeżym groszkiem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Makaron z parmezanem, szynką parmeńską i świeżym groszkiem
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 500 g tagliatelle
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2–4 pory, pokrojone w cienkie plasterki
  • 4–6 ząbków czosnku, posiekanych
  • 350 g młodego groszku, mrożonego
  • sok i skórka z połowy cytryn
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
DO DEKORACJI:
  • tarty parmezan
  • szynka parmeńska
  • kiełki grochu lub świeża mięta
  • olej chili
  • Przygotowanie

  • 1
    Umieścić makaron na aluminiowej patelni nieprzywierającej o średnicy 28 cm z wrzącą osoloną wodą, do czasu aż będzie al dente. Odcedzić wodę i wyjąć makaron, odłożyć na bok.
  • 2
    Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek do tej samej patelni, dodać pokrojony por i ząbki czosnku i smażyć na średnim ogniu, do czasu aż warzywa będą miękkie.
  • 3
    Dodać groszek, sok z cytryny, skórkę z cytryny i doprawić do smaku. Następnie dodać makaron.
  • 4
    Udekorować tartym parmezanem, paskami szynki parmeńskiej, kiełkami grochu lub świeżą miętą, skrop oliwą chili i podawać na ciepło.