- Warzywa
Składniki
- 500 g tagliatelle
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2–4 pory, pokrojone w cienkie plasterki
- 4–6 ząbków czosnku, posiekanych
- 350 g młodego groszku, mrożonego
- sok i skórka z połowy cytryn
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- tarty parmezan
- szynka parmeńska
- kiełki grochu lub świeża mięta
- olej chili
-
Przygotowanie
-
1Umieścić makaron na aluminiowej patelni nieprzywierającej o średnicy 28 cm z wrzącą osoloną wodą, do czasu aż będzie al dente. Odcedzić wodę i wyjąć makaron, odłożyć na bok.
-
2Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek do tej samej patelni, dodać pokrojony por i ząbki czosnku i smażyć na średnim ogniu, do czasu aż warzywa będą miękkie.
-
3Dodać groszek, sok z cytryny, skórkę z cytryny i doprawić do smaku. Następnie dodać makaron.
-
4Udekorować tartym parmezanem, paskami szynki parmeńskiej, kiełkami grochu lub świeżą miętą, skrop oliwą chili i podawać na ciepło.