- Mąka
Składniki
- miękkie masło, do smarowania brytfanny
- 150 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 125 g cukru
- 125 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
- 3 jajka
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka wody różanej
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 100 g malin
- 100 g czekolady deserowej, w kawałkach
- garść malin
- kilka różowych płatków róż
- cukier puder (do smaku)
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 180 °C (gaz: poziom 3, termoobieg 160 °C).
-
2Umieścić brytfannę na środku piekarnika. Wyłożyć podstawę żeliwnej brytfanny Le Creuset papierem do pieczenia, posmarować papier oraz ściany naczynia miękkim masłem.
-
3Przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól do miski. Następnie dodać cukier, miękkie masło, jajka, jogurt grecki, wodę różaną i ekstrakt waniliowy. Zmiksować mikserem ręcznym lub drewnianą łyżką przez 1-2 minuty do uzyskania gładkiej, kremowej masy. Dodać maliny i ponownie delikatnie wymieszać. Następnie wlać ciasto do przygotowanej brytfanny i wygładzić łyżką.
-
4Włożyć ciasto do piekarnika i piec przez 45–50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem pośrodku ciasta czy jest ono upieczone. Jeśli nie, piec przez kolejne 3 do 5 minut. Następnie wyjąć brytfannę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia na ruszcie.
-
5Aby udekorować ciasto, rozpuścić czekoladę i nałożyć w dowolny, możesz zanurzyć w niej kilka malin. Dodać płatki róż i posypać odrobiną cukru pudru przed podaniem.