- Nabiał
Składniki
- 200 g jarmużu
- Oliwa z oliwek do smażenia
- 100 g chorizo, w plasterkach
- 150 g masła
- Cytryna do wyciśnięcia
- 800 g świeżych gnocchi
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 100 g sera pleśniowego
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzej oliwę na patelni. Następnie dodaj jarmuż i smaż partiami przez kilka sekund, aż nabierze intensywnie zielonego koloru i stanie się chrupiący. Uważaj na oliwę, bo może pryskać. Przełóż jarmuż na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.
-
2Na tej samej patelni podsmaż plastry chorizo, aż nabiorą złocisto-brązowego koloru, i odłóż na bok.
-
3Na patelni Le Creuset o średnicy 24 cm roztop masło na średnim ogniu. Smaż przez około 3–4 minuty, aż kolor masła stanie się brązowy. Masło powinno mieć delikatny, złotobrązowy kolor i orzechowy zapach. Palone masło wlej do miski, dodaj sok z wyciśniętej cytryny i odłóż na bok.
-
4Umieść patelnię Le Creuset na średnim ogniu i rozgrzej na niej oliwę z oliwek. Podsmażaj gnocchi partiami, by brązowiały równo i nie gotowały się. Smaż, aż staną się złociste i chrupiące, czyli przez około 5 minut.
-
5Wlej roztopione masło na patelnię i wymieszaj z gnocchi. Przełóż na formę do pieczenia i trzymaj w ciepłym piekarniku podczas przygotowywania sosu.
-
6Do tej samej patelni wlej oliwę z oliwek i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj pokrojony czosnek i smaż aż do skarmelizowania. Dodaj kwaśną śmietanę i wymieszaj. Pokrusz i dodaj ser pleśniowy, a następnie mieszaj, aż się roztopi. Jeśli chcesz, dolej odrobinę wody, by uzyskać preferowaną konsystencję.
-
7Przełóż gnocchi z masłem do sosu na patelni. Na wierzch połóż chrupiący jarmuż i cienkie plastry chorizo. Podawaj od razu z wyciśniętym sokiem z cytryny.