Maślane gnocchi z kremowym sosem z sera pleśniowego i chorizo

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
PORCJE
4-6 4-6
Maślane gnocchi z kremowym sosem z sera pleśniowego i chorizo
Jedno z najłatwiejszych w przygotowaniu i najsmaczniejszych dań na lunch lub obiad. Podsmażone na palonym maśle gnocchi są chrupiące i złociste na zewnątrz, a miękkie i puszyste w środku.
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 200 g jarmużu
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • 100 g chorizo, w plasterkach
  • 150 g masła
  • Cytryna do wyciśnięcia
  • 800 g świeżych gnocchi
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g sera pleśniowego
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzej oliwę na patelni. Następnie dodaj jarmuż i smaż partiami przez kilka sekund, aż nabierze intensywnie zielonego koloru i stanie się chrupiący. Uważaj na oliwę, bo może pryskać. Przełóż jarmuż na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz.
  • 2
    Na tej samej patelni podsmaż plastry chorizo, aż nabiorą złocisto-brązowego koloru, i odłóż na bok.
  • 3
    Na patelni Le Creuset o średnicy 24 cm roztop masło na średnim ogniu. Smaż przez około 3–4 minuty, aż kolor masła stanie się brązowy. Masło powinno mieć delikatny, złotobrązowy kolor i orzechowy zapach. Palone masło wlej do miski, dodaj sok z wyciśniętej cytryny i odłóż na bok.
  • 4
    Umieść patelnię Le Creuset na średnim ogniu i rozgrzej na niej oliwę z oliwek. Podsmażaj gnocchi partiami, by brązowiały równo i nie gotowały się. Smaż, aż staną się złociste i chrupiące, czyli przez około 5 minut.
  • 5
    Wlej roztopione masło na patelnię i wymieszaj z gnocchi. Przełóż na formę do pieczenia i trzymaj w ciepłym piekarniku podczas przygotowywania sosu.
  • 6
    Do tej samej patelni wlej oliwę z oliwek i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj pokrojony czosnek i smaż aż do skarmelizowania. Dodaj kwaśną śmietanę i wymieszaj. Pokrusz i dodaj ser pleśniowy, a następnie mieszaj, aż się roztopi. Jeśli chcesz, dolej odrobinę wody, by uzyskać preferowaną konsystencję.
  • 7
    Przełóż gnocchi z masłem do sosu na patelni. Na wierzch połóż chrupiący jarmuż i cienkie plastry chorizo. Podawaj od razu z wyciśniętym sokiem z cytryny.