Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 100 g brązowego cukru pudru
- 200 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- formka w kształcie gwiazdek, 8-9 cm
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
-
2Cukier puder i mąkę przesiać do miski, aby usunąć wszelkie grudki. Następnie pokroić masło w drobną kostkę i dodać do miski.
-
3Masło wymieszać rękami z mąką i cukrem do uzyskania piaszczystej, kruchej masy. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać.
-
4Następnie wszystko dokładnie ugniatać rękami na lekko posypanej mąką powierzchni, aby uformować jednorodne, miękkie ciasto.
-
5Rozwałkować ciasto na posypanej mąką powierzchni o grubości około 1 mm. Wyciąć 12 gwiazdek za pomocą foremki do ciastek i ostrożnie umieścić je nożem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
-
6Za pomocą małego noża wyciąć w gwiazdkach szczelinę o szerokości ok. 0,5 cm, która rozciąga się do środka gwiazdy. Tutaj gwiazdka zostanie później przyklejona do krawędzi kubka.
-
7Piec w piekarniku przez około 8-10 minut, aż gwiazdki staną się jasnobrązowe.
-
8Gdy tylko gwiazdki się upieczą, pozwolić im ostygnąć. Świeżo po wyjęciu z piekarnika gwiazdki są nadal bardzo miękkie i delikatne. Po ostygnięciu stają się jędrne i chrupiące.
-
9Powtórzyć proces dla pozostałego ciasta.
-
10Dodaj gwiazdki z kruchego ciasta na brzeg kubka z gorącą czekoladą i ciesz się.
-
11Wskazówki
-
12Resztki ciastek pozostaną świeże do 7 dni w szczelnym słoiku.
-
13Jeśli nie chcesz dodać wszystkich ciastek na krawędź kubka to po prostu połowę gwiazdek zostaw w całości.