Składniki
- 1 mała papryczka jalapaño
- Sok z 1/2 limonki
- 6 cl srebrnej tequili
- 12 cl piwa imbirowego
- 1 gałązka świeżej kolendry
- kostki lodu
- Do dekoracji:
- Sok z cytryny na brzeg szklanki
- Meksykańska mieszanka przypraw Tajin Classico, opcjonalnie sól selerowa lub drobna sól himalajska
-
Przygotowanie
-
1Brzeg szklanki zanurzyć w soku z cytryny rozlanym na talerzyku. Przyprawy lub sól wysypać na drugi talerzyk, następnie zanurzyć w nich brzeg szklanki i ostrożnie przekręcić szklankę. Nadmiar przypraw usunąć, ostrożnie stukając w brzeg szklanki.
-
2Papryczkę jalapeño pokroić w cienkie plastry i usunąć gniazdo nasienne. Sok z limonki, tequillę i piwo imbirowe wraz z kostkami lodu przelać do szklanki w taki sposób, aby nie uszkodzić jej dekoracji na jej brzegu. Krótko zmieszać. Przybrać plastrami papryczki jalapaño oraz listkami kolendry.