Mini Cannelé de Bordeaux

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Ponad 2 godziny Ponad 2 godziny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
+10 +10
Mini Cannelé de Bordeaux
Ten kultowy francuski przysmak, wzbogacony rumem i wanilią, jest idealnym przysmakiem po kolacji.
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 200 ml mleka
  • ½ laski wanilii,
  • 55 g mąki
  • 110 g cukru
  • 2 żółtka
  • 45 ml ciemnego rumu
  • 20 g masła do smarowania
  • Przygotowanie

  • 1
    Gotuj na wolnym ogniu mleko z wanilią, a następnie pozostaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj mąkę z cukrem. Dodaj schłodzone mleko i żółtka i wymieszaj szpatułką.
  • 2
    Dodaj ciemny rum. Włóż do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia wyjmij masę na godzinę przed gotowaniem i wlej ją na formę Le Creuset na 20 mini Cannelé.
  • 3
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C, i postaw formę na dole piekarnika. Piecz przez 30 minut w temperaturze 220°C.
  • 4
    Pod koniec pieczenia sprawdź kolor cannelé. Jeśli cannelé jest nadal jasne, pozostaw na kolejne 5 minut, w przeciwnym razie pozostaw cannelé w piekarniku do ostudzenia przez ok. 15 minut.
  • 5
    Wyjmij cannelé, przewracając formę.