- Mąka
Składniki
- 200 ml mleka
- ½ laski wanilii,
- 55 g mąki
- 110 g cukru
- 2 żółtka
- 45 ml ciemnego rumu
- 20 g masła do smarowania
-
Przygotowanie
-
1Gotuj na wolnym ogniu mleko z wanilią, a następnie pozostaw do ostygnięcia. W misce wymieszaj mąkę z cukrem. Dodaj schłodzone mleko i żółtka i wymieszaj szpatułką.
-
2Dodaj ciemny rum. Włóż do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia wyjmij masę na godzinę przed gotowaniem i wlej ją na formę Le Creuset na 20 mini Cannelé.
-
3Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C, i postaw formę na dole piekarnika. Piecz przez 30 minut w temperaturze 220°C.
-
4Pod koniec pieczenia sprawdź kolor cannelé. Jeśli cannelé jest nadal jasne, pozostaw na kolejne 5 minut, w przeciwnym razie pozostaw cannelé w piekarniku do ostudzenia przez ok. 15 minut.
-
5Wyjmij cannelé, przewracając formę.