- Owoce
Składniki
- 3 duże jaja od kur z wolnego wybiegu
- 55 g drobnego cukru
- 120 ml jogurtu
- 75 g masła w kostce
- Skórka z 3 cytryn
- 10 g nasion maku
- 150 g mąki uniwersalnej
- 2 g soli
- 5 g proszku do pieczenia
- Sok z 1 cytryny
- 20 g cukru
- 1 szklanka wody
- 2 cienko pokrojone cytryny
- 150 g przesianego cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- Kandyzowane cytryny
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
-
2Wyłóż mini formę Le Creuset 18,5 cm papierem do pieczenia.
-
3Jajka i cukier umieść w misce. Używając miksera elektrycznego, ubijaj przez około 3 minuty, aż będą puszyste. Dodaj jogurt i ubijaj przez około 1 minutę. Umieść masło w kuchence mikrofalowej. Po roztopieniu wyjmij i dodaj skórkę z cytryny i mak. Przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj masło i sok z cytryny. Umieść mieszankę w formie i piecz przez 35–40 minut.
-
4Aby przygotować kandyzowane cytryny, umieść cukier i wodę na patelni Le Creuset ze wzmocnioną powierzchnią nieprzywierającą 20cm. Pozwól by cukier się rozpuścił. Po rozpuszczeniu dodaj plasterki cytryny. Gotuj w płynie przez 25 minut. Następnie wyjmij plasterki i odłóż na bok, aż płyn zmieni konsystencje na syrop.
-
5Aby przygotować polewę, przesiej cukier puder do miski i dodaj sok z cytryny. Wymieszaj do uzyskania gęstej masy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, należy w nim zrobić małe otwory. Następnie, używając ciepłego syropu, rozprowadź płyn na cieście. Pozostaw do ostygnięcia w formie na 20 minut, a następnie odłóż na powierzchnię chłodzącą. Podawaj z kandyzowanymi cytrynami.