Mini ciasto cytrynowe z makiem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
2-4 2-4
Mini ciasto cytrynowe z makiem
To ciasto, pieczone w Małej Formie do Pieczenia, jest pełne cytrynowego smaku, z dodatkiem chrupkich nasion maku.
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

DO CIASTA
  • 3 duże jaja od kur z wolnego wybiegu
  • 55 g drobnego cukru
  • 120 ml jogurtu
  • 75 g masła w kostce
  • Skórka z 3 cytryn
  • 10 g nasion maku
  • 150 g mąki uniwersalnej
  • 2 g soli
  • 5 g proszku do pieczenia
  • Sok z 1 cytryny
Kandyzowanie cytryn
  • 20 g cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 cienko pokrojone cytryny
Lukier:
  • 150 g przesianego cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Kandyzowane cytryny
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  • 2
    Wyłóż mini formę Le Creuset 18,5 cm papierem do pieczenia.
  • 3
    Jajka i cukier umieść w misce. Używając miksera elektrycznego, ubijaj przez około 3 minuty, aż będą puszyste. Dodaj jogurt i ubijaj przez około 1 minutę. Umieść masło w kuchence mikrofalowej. Po roztopieniu wyjmij i dodaj skórkę z cytryny i mak. Przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj masło i sok z cytryny. Umieść mieszankę w formie i piecz przez 35–40 minut.
  • 4
    Aby przygotować kandyzowane cytryny, umieść cukier i wodę na patelni Le Creuset ze wzmocnioną powierzchnią nieprzywierającą 20cm. Pozwól by cukier się rozpuścił. Po rozpuszczeniu dodaj plasterki cytryny. Gotuj w płynie przez 25 minut. Następnie wyjmij plasterki i odłóż na bok, aż płyn zmieni konsystencje na syrop.
  • 5
    Aby przygotować polewę, przesiej cukier puder do miski i dodaj sok z cytryny. Wymieszaj do uzyskania gęstej masy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, należy w nim zrobić małe otwory. Następnie, używając ciepłego syropu, rozprowadź płyn na cieście. Pozostaw do ostygnięcia w formie na 20 minut, a następnie odłóż na powierzchnię chłodzącą. Podawaj z kandyzowanymi cytrynami.