- Czekolada
Składniki
- 20 ml masła, stopionego
- 375 g drobnego cukru
- 3 jajka kur z wolnego wybiegu
- 120 g maślanki
- 5 ml pasty waniliowej
- 400 g mąki tortowej
- 7g proszku do pieczenia
- 2,5g sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 30 g kakao w proszku
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
-
2Wyłóż Mini Formę Le Creuset 18,5 cm papierem do pieczenia.
-
3Roztop masło i odstaw na bok. Używając miksera elektrycznego, ubij cukier i jajka razem, aż podwoją swoją objętość i uzyskają blady kolor. Wymieszaj stopione, schłodzone masło, maślankę i pastę waniliową. Powoli dodawaj płyn do jajek i cukru, ubijając je podczas dodawania.
-
4Przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodawaj suche składniki w partiach, po jednej trzeciej na raz, do mokrych składników aż do ich połączenia. Podziel ciasto na dwie oddzielne miski.
-
5Przesiej proszek kakaowy do jednej miski ciasta i delikatnie ubij do połączenia, tworząc czekoladową masę. Wlej naprzemienne ciasta do formy, aby uzyskać efekt marmurkowy.
-
6Nożem do ciasta zrób zygzak w miksturze. Piecz przez 35-40 minut lub do momentu, gdy po nakłuciu go wykałaczką, patyczek będzie suchy. Odstaw formę na 20 minut a następnie postaw na powierzchni chłodzącej przed krojeniem.