Mini tartaletki z żurawiną, figami i jabłkami

TRUDNOŚĆ
Trudny Trudny
CZAS GOTOWANIA
Około 2 godzin Około 2 godzin
PORCJE
+10 +10
Mini tartaletki z żurawiną, figami i jabłkami
A Christmas classic, the humble mince pie makes a wonderful addition to a Christmas plater or baked gift.
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na ciasto:
  • 375 gr mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 225 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 1/2 łyżeczki octu z białego wina
  • 3 łyżki zimnej wody
Na nadzienie:
  • 125 g suszonych jabłek
  • 100 g posiekanych suszonych fig
  • 120 g suszonej żurawiny
  • 120 g miękkich moreli
  • 1/4 szklanki octu z białego wina
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 40 g solonego masła
  • 2 do 3 łyżek sherry lub bourbona do smaku, opcjonalnie
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 125 ml wody
Opcjonalnie:
  • cukier puder
  • 30 g pistacji
  • 30 g posiekanej ciemnej czekolady
  • Przygotowanie

  • 1
    Aby przygotować ciasto, włóż suche składniki i masło do dużej miski i za pomocą robota kuchennego wymieszaj je na kruche ciasto.
  • 2
    Dodaj ocet z białego wina i wodę i jeszcze raz krótko ugniataj, aż utworzy się jednorodne ciasto. Wyjmij ciasto z miski, uformuj w kulkę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, najlepiej na noc.
  • 3
    Na nadzienie włóż wszystkie składniki do rondla i delikatnie podgrzej, aby masło i cukier się rozpuściły. Gotować na wolnym ogniu przez 8-10 minut, aż owoce będą miękkie. Następnie zmiksuj masę za pomocą miksera, aż uzyska jednolitą masę. Pozwól mu ostygnąć, a następnie pozostaw w szczelnym naczyniu na noc.
  • 4
    Podziel ciasto na 4 porcje i 3 niepotrzebne porcje przechowywać w lodówce. Pierwszą porcję ciasta rozwałkować na około 1/2 cm grubości. Wytnij 12 plasterków o średnicy ok. 7 cm i ostrożnie wciśnij w każdy otwór mini muffinki. Odetnij nadmiar ciasta. Ostudzić formę wraz z ciastem w lodówce przez co najmniej 10 minut, aby ciasto zestaliło się przed włożeniem nadzienia. Rozwałkuj kolejną porcję ciasta i pokrój 12 pokrywek ciasta, jako gwiazdkę lub w kółko o szerokości 6 cm i również je schłódź. Pozostałe dwie porcje ciasta można wykorzystać na kolejną porcję.
  • 5
    Wyjąć mieszankę owoców z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. W razie potrzeby dodaj trochę ciepłej wody i dobrze wymieszaj. Masa nie powinna być zbyt mokra.
  • 6
    Umieść czubatą łyżeczkę mieszanki owoców do każdej formy. Do nadzienia włożyć kilka pistacji i trochę gorzkiej czekolady (opcjonalnie). Następnie udekoruj kółkiem ciasta lub gwiazdą. Delikatnie dociśnij krawędzie, aby zamknąć tartaletki.
  • 7
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C w piekarniku z termoobiegiem (200 ° C grzanie górne i dolne; kuchenka gazowa, poziom 4) przez około 25-30 minut, aż uzyskają złoty kolor. Następnie ostudzić.
  • 8
    Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.