- Mąka
Składniki
- 375 gr mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 225 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1 1/2 łyżeczki octu z białego wina
- 3 łyżki zimnej wody
- 125 g suszonych jabłek
- 100 g posiekanych suszonych fig
- 120 g suszonej żurawiny
- 120 g miękkich moreli
- 1/4 szklanki octu z białego wina
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 40 g solonego masła
- 2 do 3 łyżek sherry lub bourbona do smaku, opcjonalnie
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 125 ml wody
- cukier puder
- 30 g pistacji
- 30 g posiekanej ciemnej czekolady
-
Przygotowanie
-
1Aby przygotować ciasto, włóż suche składniki i masło do dużej miski i za pomocą robota kuchennego wymieszaj je na kruche ciasto.
-
2Dodaj ocet z białego wina i wodę i jeszcze raz krótko ugniataj, aż utworzy się jednorodne ciasto. Wyjmij ciasto z miski, uformuj w kulkę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, najlepiej na noc.
-
3Na nadzienie włóż wszystkie składniki do rondla i delikatnie podgrzej, aby masło i cukier się rozpuściły. Gotować na wolnym ogniu przez 8-10 minut, aż owoce będą miękkie. Następnie zmiksuj masę za pomocą miksera, aż uzyska jednolitą masę. Pozwól mu ostygnąć, a następnie pozostaw w szczelnym naczyniu na noc.
-
4Podziel ciasto na 4 porcje i 3 niepotrzebne porcje przechowywać w lodówce. Pierwszą porcję ciasta rozwałkować na około 1/2 cm grubości. Wytnij 12 plasterków o średnicy ok. 7 cm i ostrożnie wciśnij w każdy otwór mini muffinki. Odetnij nadmiar ciasta. Ostudzić formę wraz z ciastem w lodówce przez co najmniej 10 minut, aby ciasto zestaliło się przed włożeniem nadzienia. Rozwałkuj kolejną porcję ciasta i pokrój 12 pokrywek ciasta, jako gwiazdkę lub w kółko o szerokości 6 cm i również je schłódź. Pozostałe dwie porcje ciasta można wykorzystać na kolejną porcję.
-
5Wyjąć mieszankę owoców z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. W razie potrzeby dodaj trochę ciepłej wody i dobrze wymieszaj. Masa nie powinna być zbyt mokra.
-
6Umieść czubatą łyżeczkę mieszanki owoców do każdej formy. Do nadzienia włożyć kilka pistacji i trochę gorzkiej czekolady (opcjonalnie). Następnie udekoruj kółkiem ciasta lub gwiazdą. Delikatnie dociśnij krawędzie, aby zamknąć tartaletki.
-
7Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C w piekarniku z termoobiegiem (200 ° C grzanie górne i dolne; kuchenka gazowa, poziom 4) przez około 25-30 minut, aż uzyskają złoty kolor. Następnie ostudzić.
-
8Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.