Muffinki czekoladowe z nutą orzechów laskowych

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
+10 +10
Muffinki czekoladowe z nutą orzechów laskowych
Doskonały pomysł na weekendowy wypiek, łatwy do zrobienia z dziećmi. Te warte grzechu muffinki najlepiej zjeść tego samego dnia lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, a przed podaniem lekko podgrzać.
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
  • Czekolada
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 350 g maki z dodatkiem proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g kakao w proszku
  • 100 g brązowego cukru
  • 125 ml stopionego masła
  • 2 jajka kur z wolnego wybiegu, lekko roztrzepane
  • 250 ml maślanki
  • 60 ml mleka
  • ½ szklanki dobrej jakości kremu orzechowo-czekoladowego
  • 50 g orzechów laskowych, uprażonych i grubo posiekanych dla dekoracji
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C/stopień 6 (piekarnik gazowy). Lekko nasmaruj tłuszczem formę Le Creuset na 12 muffinów.
  • 2
    Suche składniki przesiej do miski i wymieszaj. Dodaj masło, jajka, maślankę i wymieszaj do połączenia. Dodaj mleko, aby uzyskać lepkie ciasto.
  • 3
    Przełóż łyżką do foremek, wypełniając każdą z nich mniej więcej do ⅓ wysokości. Krem orzechowo-czekoladowy umieść w rękawie do wyciskania i wyciśnij obfitą porcję (o wielkości małej łyżeczki) na środek ciasta, a następnie dodaj kolejną łyżkę ciasta, aby ją przykryć. Posyp orzechami laskowymi i piecz przez 15 minut. Muffinki powinny być lekko lepkie.
  • 4
    Pozostaw na tacy do ostygnięcia przez 5 minut, a następnie wyjmij i całkowicie ostudź na kratce do studzenia.