- Mąka
- Czekolada
Składniki
- 350 g maki z dodatkiem proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g kakao w proszku
- 100 g brązowego cukru
- 125 ml stopionego masła
- 2 jajka kur z wolnego wybiegu, lekko roztrzepane
- 250 ml maślanki
- 60 ml mleka
- ½ szklanki dobrej jakości kremu orzechowo-czekoladowego
- 50 g orzechów laskowych, uprażonych i grubo posiekanych dla dekoracji
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C/stopień 6 (piekarnik gazowy). Lekko nasmaruj tłuszczem formę Le Creuset na 12 muffinów.
-
2Suche składniki przesiej do miski i wymieszaj. Dodaj masło, jajka, maślankę i wymieszaj do połączenia. Dodaj mleko, aby uzyskać lepkie ciasto.
-
3Przełóż łyżką do foremek, wypełniając każdą z nich mniej więcej do ⅓ wysokości. Krem orzechowo-czekoladowy umieść w rękawie do wyciskania i wyciśnij obfitą porcję (o wielkości małej łyżeczki) na środek ciasta, a następnie dodaj kolejną łyżkę ciasta, aby ją przykryć. Posyp orzechami laskowymi i piecz przez 15 minut. Muffinki powinny być lekko lepkie.
-
4Pozostaw na tacy do ostygnięcia przez 5 minut, a następnie wyjmij i całkowicie ostudź na kratce do studzenia.