Składniki
- 200 g mrożonych jagód
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 300 g białej czekolady
- Śmietanka 90 ml i 375 ml
- 3 łyżki cukru pudru
- Skórka z 1 cytryny
- 3 żółtka jajek z wolnego wybiegu (zarezerwuj 1 białko do jagód)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- Szczypta soli
- 100 g cukru pudru
- 1 białko jajka z wolnego wybiegu
- Różne owoce jagodowe i zioła do wyboru
-
Przygotowanie
-
1Kompot jagodowy: W małym rondelku połącz wszystkie składniki i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut, aż lekko zgęstnieje. Zdejmij z ognia i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przed użyciem wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia.
-
2Aby przygotować mus: Rozpuść 90 ml śmietany i czekoladę na małym ogniu. Dodaj wanilię i skórkę z 1 cytryny. Ubij żółtka i cukier na jasną i puszystą masę. Dodaj ciepłą czekoladę i śmietanę do ubitych żółtek, aż do połączenia. Ubij pozostałą śmietanę (375 ml), aż utworzy się miękka pianka. Dodaj porcję śmietany do masy czekoladowej i ubijaj do połączenia. Dodaj pozostałą śmietanę w dwóch partiach do uzyskania gładkiej konsystencji (unikaj nadmiernego mieszania).
-
3Napełnij każdą foremkę do połowy mieszanką musu. Umieść czubatą łyżkę schłodzonego kompotu na środku każdego musu. Następnie dodaj pozostały mus. Wstaw do lodówki na noc do zastygnięcia.
-
4Aby przygotować jagody: Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Lekko ubij białko jajka. Umieścić cukier w oddzielnej misce. Za pomocą pędzla nałóż cienką warstwę białka na powierzchnię jagód. Następnie natychmiast obtocz jagody w cukrze. Ułóż posypane cukrem jagody i zioła na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, powtarzając proces z pozostałymi jagodami i ziołami. Pozostaw posypane cukrem jagody i zioła do wyschnięcia w ciepłym miejscu w kuchni bez przykrycia. Po wyschnięciu przechowuj je w hermetycznym pojemniku do momentu użycia. Unikaj ich schładzania.