Mus cytrynowy z białej czekolady z ukrytym jagodowym środkiem

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
4-6 4-6
Mus cytrynowy z białej czekolady z ukrytym jagodowym środkiem
Ten elegancki przysmak składa się z soczystego musu z białej czekolady nasyconego aromatyczną cytryną, w którym ukryto rozkoszne jagody. Dopełnieniem są jagody, które dodają koloru i słodyczy.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Kompot z jagodami
  • 200 g mrożonych jagód
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
Mus
  • 300 g białej czekolady
  • Śmietanka 90 ml i 375 ml
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Skórka z 1 cytryny
  • 3 żółtka jajek z wolnego wybiegu (zarezerwuj 1 białko do jagód)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Szczypta soli
Jagody
  • 100 g cukru pudru
  • 1 białko jajka z wolnego wybiegu
  • Różne owoce jagodowe i zioła do wyboru
  • Przygotowanie

  • 1
    Kompot jagodowy: W małym rondelku połącz wszystkie składniki i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut, aż lekko zgęstnieje. Zdejmij z ognia i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przed użyciem wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia.
  • 2
    Aby przygotować mus: Rozpuść 90 ml śmietany i czekoladę na małym ogniu. Dodaj wanilię i skórkę z 1 cytryny. Ubij żółtka i cukier na jasną i puszystą masę. Dodaj ciepłą czekoladę i śmietanę do ubitych żółtek, aż do połączenia. Ubij pozostałą śmietanę (375 ml), aż utworzy się miękka pianka. Dodaj porcję śmietany do masy czekoladowej i ubijaj do połączenia. Dodaj pozostałą śmietanę w dwóch partiach do uzyskania gładkiej konsystencji (unikaj nadmiernego mieszania).
  • 3
    Napełnij każdą foremkę do połowy mieszanką musu. Umieść czubatą łyżkę schłodzonego kompotu na środku każdego musu. Następnie dodaj pozostały mus. Wstaw do lodówki na noc do zastygnięcia.
  • 4
    Aby przygotować jagody: Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Lekko ubij białko jajka. Umieścić cukier w oddzielnej misce. Za pomocą pędzla nałóż cienką warstwę białka na powierzchnię jagód. Następnie natychmiast obtocz jagody w cukrze. Ułóż posypane cukrem jagody i zioła na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, powtarzając proces z pozostałymi jagodami i ziołami. Pozostaw posypane cukrem jagody i zioła do wyschnięcia w ciepłym miejscu w kuchni bez przykrycia. Po wyschnięciu przechowuj je w hermetycznym pojemniku do momentu użycia. Unikaj ich schładzania.
 
Jagody można przechowywać do dwóch dni w szczelnym pojemniku.
Podawaj mus z kruszonką, która doda mu tekstury i chrupkości.
 
 
Le Creuset