- Czekolada
Składniki
- 3 owoce kardamonu
- 100 g białej czekolady
- 1 duże jajko
- 25 ml cukru pudru
- 125 ml bitej śmietany
- do dekoracji: 125 ml bitej śmietany, świeżych malin, cukru pudru, do posypania
-
Przygotowanie
-
1Ostrożnie rozłamać owoc kardamonu. Jeśli skorupka nie chce pęknąć, spróbować użyć moździerzu i ostrożnie otwórzyć tłuczkiem. Teraz rozgnieć nasiona. Do rozdrobnienia nasion wystarczy mocny, powolny ruch (wcześniej usunąć łuskę).
-
2Czekoladę połamać na kawałki i umieścić z pokruszonymi ziarnami kardamonu w żaroodpornej misce nad rondelkiem z gotującą się wodą. Miska nie może dotykać wody. Mieszać, do czasu aż czekolada się rozpuści. Odstawić miskę i pozwolić jej trochę ostygnąć.
-
3W misce wymieszać jajko z cukrem, aż utworzy się gęsta masa. Następnie ostrożnie dodać ostudzoną czekoladę.
-
4Teraz ostrożnie dodać bitą śmietanę.
-
5Wlać mus do dwóch foremek w kształcie serduszek i wstawić je do lodówki na co najmniej 2 godziny.
-
6Podawać mus z bitą śmietaną i udekorować go świeżymi malinami i cukrem pudrem.