- Ryby i owoce morza
Składniki
- 400 g jagód świeżych lub mrożonych
- 60 g drobnego cukru (¼ szklanki)
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 2 filiżanki (500 ml) śmietanki
- Do dekoracji:
- zioła
- ciastka kruche (kupione w sklepie)
- maliny liofilizowane
- świeże jagody
- ryż dmuchany lub proso
- kandyzowane buraki
-
Przygotowanie
-
1Zmiksować jagody na puree, następnie przecedzić przez drobne sito. W misce nałożyć gąbkę / żelatynę nalewając zimne mleko.
-
2W rondelku na małym ogniu dodać puree jagodowe i cukier. Mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać mieszankę mlecznej żelatyny i mieszać do rozpuszczenia (nie gotuj). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
-
3Ubić śmietanę. Delikatnie wrzucać porcjami puree jagodowe do śmietany, aby nie wypuścić powietrza z kremu. Podzielić na cztery miseczki na płatki z kolekcji Le Creuset Botanique i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.
-
4Podawać z liofilizowanymi malinami, dzikimi jagodami, dmuchanym ryżem lub kaszą jaglaną, kruchymi ciasteczkami i kandyzowanymi buraczkami.