- Mąka
Składniki
- 250 g truskawek, umytych
- 60 ml białego cukru
- sok z cytryny
- 2 duże jaja od kur z wolnego wybiegu
- 175 ml mleka
- 150 ml wody
- 220 g mąki
- 45 ml roztopionego masła
- 125 ml śmietany
- 1 laska wanilii, wyskrobana
-
Przygotowanie
-
1Usuń z truskawek szypułki (zielone listki) i przekrój je na pół. Umieść truskawki wrondlu i dodaj cukier oraz odrobinę soku z cytryny, a następnie starannie wymieszaj. Doprowadźtruskawki i cukier do wrzenia i lekko zredukuj, aż truskawki uzyskają konsystencjędżemu. Odstaw do ostygnięcia.
-
2Składniki na naleśniki umieść w dzbanku i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj na gładką masę. W ten sposób uzyskaszlżejsze, pozbawione grudek ciasto. Odstaw do lodówki na godzinę.
-
3Podgrzej patelnię do naleśników ze wzmocnioną powłoką nieprzywierającą Le Creuset o średnicy 24 cm na średnim ogniu i natłuśćolejem do smażenia w sprayu lub masłem. Nałóż trochę ciasta na patelnię do preferowanej grubości i zakręć patelnią, abypokryć jej dno równomiernie.
-
4Gdy wierzch zacznie bulgotać, odwróć naleśnik, aby usmażyć go z drugiej strony.
-
5Dodaj do śmietany laskę wanilii i ubijaj aż do uzyskania sztywnej piany. Dodaj laskę wanilii docukru, aby nadać mu aromat.
-
6Podawaj z truskawkami i kremem waniliowym.