Naleśniki z truskawkami i śmietaną na niedzielny poranek

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
PORCJE
4-6 4-6
Naleśniki z truskawkami i śmietaną na niedzielny poranek
Te naleśniki z truskawkowym nadzieniem to idealne danie na brunch, niezwykle łatwe do przygotowania na naszej patelni do naleśników z hartowaną powłoką nieprzywierającą.
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

DŻEM TRUSKAWKOWY
  • 250 g truskawek, umytych
  • 60 ml białego cukru
  • sok z cytryny
CRÊPES
  • 2 duże jaja od kur z wolnego wybiegu
  • 175 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 220 g mąki
  • 45 ml roztopionego masła
  • 125 ml śmietany
  • 1 laska wanilii, wyskrobana
  • Przygotowanie

  • 1
    Usuń z truskawek szypułki (zielone listki) i przekrój je na pół. Umieść truskawki wrondlu i dodaj cukier oraz odrobinę soku z cytryny, a następnie starannie wymieszaj. Doprowadźtruskawki i cukier do wrzenia i lekko zredukuj, aż truskawki uzyskają konsystencjędżemu. Odstaw do ostygnięcia.
  • 2
    Składniki na naleśniki umieść w dzbanku i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj na gładką masę. W ten sposób uzyskaszlżejsze, pozbawione grudek ciasto. Odstaw do lodówki na godzinę.
  • 3
    Podgrzej patelnię do naleśników ze wzmocnioną powłoką nieprzywierającą Le Creuset o średnicy 24 cm na średnim ogniu i natłuśćolejem do smażenia w sprayu lub masłem. Nałóż trochę ciasta na patelnię do preferowanej grubości i zakręć patelnią, abypokryć jej dno równomiernie.
  • 4
    Gdy wierzch zacznie bulgotać, odwróć naleśnik, aby usmażyć go z drugiej strony.
  • 5
    Dodaj do śmietany laskę wanilii i ubijaj aż do uzyskania sztywnej piany. Dodaj laskę wanilii docukru, aby nadać mu aromat.
  • 6
    Podawaj z truskawkami i kremem waniliowym.