Składniki
- 400 g śliwek
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki płynnego miodu plus trochę więcej
- 1 anyż
- 2 liście laurowe
- 175 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z ½ pomarańczy
- 40 g brązowego cukru pudru
- szczypta soli morskiej
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 1 łyżka płynnego miodu i trochę więcej do podania
- 1 duża łyżka masła i trochę więcej do podania
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 200 ° .
-
2Przekroić śliwki na pół nożem do owoców.
-
3Połówki śliwki włożyć do małego naczynia do pieczenia wraz z 2 łyżkami wody. Pokroić laskę wanilii na ćwiartki, zeskrobać miąższ i dodać miąższ i strąki do śliwek. Wszystko dobrze wymieszać.
-
4Polać śliwki płynnym miodem. Następnie lekko rozgnieść anyż w moździerzu i wymieszać ze śliwkami razem z liśćmi laurowymi.
-
5Włożyć śliwki do naczynia do pieczenia na około 20 minut w nagrzanym piekarniku, aż śliwki lekko opadną i po kuchni rozejdzie się słodki zapach.
-
6W międzyczasie przygotować ciasto na naleśniki. W tym celu w dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, skórką pomarańczy, cukrem i solą.
-
7Następnie wymieszać razem z jajkiem, mlekiem i miodem trzepaczką lub mikserem do uzyskania jednolitej masy.
-
8Rozpuścić masło na patelni do naleśników.
-
9Umieścić 4 dobrze wypełnione łyżki ciasta na patelnię do naleśników jedna po drugiej. Piec pojedyncze naleśniki przez około 1-2 minuty, aż spód będzie złotobrązowy. Następnie odwrócić małą szpatułką i ponownie piec przez około 1-2 minuty. Zdjąć z patelni i odstawić. Następnie powtórzyć proces z resztą ciasta.
-
10Naleśniki najlepiej smakują na ciepło z prażonymi śliwkami waniliowo-miodowymi i odrobiną miodu. Do tego kremowy jogurt naturalny lub gałka lodów waniliowych.