Naleśniki z waniliowo-miodowymi śliwkami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Mniej niż 30 minut Mniej niż 30 minut
PORCJE
8-10 8-10
Naleśniki z waniliowo-miodowymi śliwkami
Okres dojrzewania śliwek jest dość krótki i stanowi punkt zwrotny w corocznej kuchni. Kiedy śliwka dusi się na brytfannie lub cudownie pachnące śliwkowe ciasto wyjdzie z piekarnika, przypomina nam się, że powoli zbliża się jesień.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Do śliwek miodowych:
  • 400 g śliwek
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki płynnego miodu plus trochę więcej
  • 1 anyż
  • 2 liście laurowe
Do naleśników:
  • 175 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z ½ pomarańczy
  • 40 g brązowego cukru pudru
  • szczypta soli morskiej
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka płynnego miodu i trochę więcej do podania
  • 1 duża łyżka masła i trochę więcej do podania
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 200 ° .
  • 2
    Przekroić śliwki na pół nożem do owoców.
  • 3
    Połówki śliwki włożyć do małego naczynia do pieczenia wraz z 2 łyżkami wody. Pokroić laskę wanilii na ćwiartki, zeskrobać miąższ i dodać miąższ i strąki do śliwek. Wszystko dobrze wymieszać.
  • 4
    Polać śliwki płynnym miodem. Następnie lekko rozgnieść anyż w moździerzu i wymieszać ze śliwkami razem z liśćmi laurowymi.
  • 5
    Włożyć śliwki do naczynia do pieczenia na około 20 minut w nagrzanym piekarniku, aż śliwki lekko opadną i po kuchni rozejdzie się słodki zapach.
  • 6
    W międzyczasie przygotować ciasto na naleśniki. W tym celu w dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, skórką pomarańczy, cukrem i solą.
  • 7
    Następnie wymieszać razem z jajkiem, mlekiem i miodem trzepaczką lub mikserem do uzyskania jednolitej masy.
  • 8
    Rozpuścić masło na patelni do naleśników.
  • 9
    Umieścić 4 dobrze wypełnione łyżki ciasta na patelnię do naleśników jedna po drugiej. Piec pojedyncze naleśniki przez około 1-2 minuty, aż spód będzie złotobrązowy. Następnie odwrócić małą szpatułką i ponownie piec przez około 1-2 minuty. Zdjąć z patelni i odstawić. Następnie powtórzyć proces z resztą ciasta.
  • 10
    Naleśniki najlepiej smakują na ciepło z prażonymi śliwkami waniliowo-miodowymi i odrobiną miodu. Do tego kremowy jogurt naturalny lub gałka lodów waniliowych.