Składniki
- 5 dużych jajek od kur z wolnego wybiegu
- 375 g drobnego cukru
- 230 ml oleju rzepakowego
- 500 g mąki tortowej
- 20 g sody oczyszczonej
- 15 g mielonego cynamonu
- 15 g mieszanki przypraw do wypieków
- 650 g startej marchewki
- 280 g rozgniecionych ananasów z puszki
- 170 g posiekanych orzechów pekan
- 250 g serka w temperaturze pokojowej
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
- 40 g cukru pudru, przesianego
- Skórka z 2 cytryn
- Sok z 1 cytryny
- 120 g białek jaj
- 300 g cukru pudru
- 400 g masła pokrojonego w kostki, w temperaturze pokojowej
- Skórka z 4 cytryn
-
Przygotowanie
-
1Przygotowanie ciast: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Nasmaruj tłuszczem, wyłóż 2 x tortownice 26 cm Le Creuset i odstaw. W mikserze z trzepaczką ubij jaja, cukier puder i olej rzepakowy do uzyskania bladego koloru i puszystości. Użyj nakładki miksera łopatki. W oddzielnej misce wymieszaj pozostałe suche składniki. Dodaj suche składniki do mieszanki jaj i ubijaj przez 2 minuty do połączenia. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Umieść mieszankę w przygotowanych formach do pieczenia i piecz przez 1 godzinę lub do momentu, gdy włożony patyczek będzie suchy. Gdy wyjmiesz z piekarnika, połóż na nim ścierkę i przyciśnij. Zapobiegnie to utworzeniu się wybrzuszenia. Gdy trochę ostygną, włóż je na kratkę do studzenia ciasta i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Można je zawinąć i przechowywać w lodówce przez noc.
-
2Przygotowanie nadzienia z serka cytrynowego: W misce miksera ubij krem z serka i masła, aż uzyskasz blady kolor i puszystość. Dodaj cukier i skórkę i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj sok i wymieszaj. Przykryj i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby ułatwić rozprowadzanie. Lub schłodź na następny dzień.
-
3Przygotowanie cytrynowego kremu bezowego: Na kuchence gotuj na małym ogniu niewielki garnek napełniony do połowy wodą. Umieść cukier i białka jajek w czystej żaroodpornej misce. Ubijaj do połączenia i umieść miskę w garnku. Mieszając od czasu do czasu, podgrzewaj masę białek na małym ogniu, aż osiągnie temperaturę 70°C lub gdy nie będzie w niej żadnych grudek cukru. Wyjmij z garnka, susząc spód miski, aby woda nie dostała się do masy. Wlej masę do miski miksera z wkładką do ubijania i ubijaj na wysokich obrotach przez około 10-15 minut, aż miska ostygnie i utworzy się błyszcząca, gładka beza. Gdy beza ostygnie, dodaj masło i ubijaj na dużej prędkości, aby połączyć składniki. Zamień wkładkę na łopatkę i dodaj skórkę z cytryny. Ubijaj przez kolejne 5 minut, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Ten krem można zrobić z wyprzedzeniem i przechowywać w zamrażarce. Rozmroź w lodówce przez noc i wyjmij z lodówki na około godzinę przed ponownym ubijaniem.
-
4Połączenie ciasta: Przytnij wierzchy obu ciast i umieść jedno z ciast na podwyższonym stojaku do ciasta Le Creuset. Rozprowadź nadzienie z serka na powierzchni równomierną warstwą. Na wierzch nałóż drugie ciasto, aby zrobić dwie warstwy. Rozprowadź szwajcarski cytrynowy krem bezowy na obu ciastach, aby uzyskać polewę zgodnie ze swoimi preferencjami. Schłodź w lodówce przez 20 minut. Udekoruj tak, jak chcesz. Aby przygotować uszy zająca, użyj drucika do robótek, aby zawinąć wokół świeży tymianek.