- jajka
Składniki
- 60 g cukru kryształ
- 60 ml wody
- 4 małe banany, obrane i pokrojone w plastry
- 50 g masła
- Okrągły bochen białego pieczywa lub 8–10 kromek białego chleba
- 4 duże jajka od kur z wolnego wybiegu
- 65 ml mleka
- 5 ml aromatu waniliowego
- Oliwa z oliwek i masło do smażenia
- 100 g roztopionej, gorzkiej czekolady
- 10 dużych, białych pianek, pokrojonych w plastry
- Pełnoziarniste herbatniki, pokruszone
-
Przygotowanie
-
1Aby przygotować banany, wsyp cukier oraz wlej wodę na patelnię i delikatnie gotuj, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Gdy cukier się roztopi i nabierze złotego koloru, dodaj banany (płaską stroną na dół) i smaż w karmelu. Przewróć i dodaj masło. Gdy masło się roztopi, wyłącz ogień. Odłóż patelnię na bok aż do momentu podania.
-
2Aby przygotować tost francuski, pokrój chleb wzdłuż na trzy duże kromki. Wymieszaj jajka, mleko i wanilię. Wlej do płytkiego naczynia i krótko nasącz kromki z obu stron, ale tuż przed smażeniem – dzięki temu nie będą zbyt wilgotne i się nie rozpadną. Rozgrzej patelnię Le Creuset o średnicy 28 cm, wlej do niej oliwę i dodaj łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści i będzie gorące, połóż nasączoną kromkę. Smaż z każdej strony na złoty kolor. Powtórz z pozostałymi kromkami.
-
3Połóż tost francuski na talerzu do serwowania, polej odrobiną czekolady, na wierzch połóż karmelizowane banany oraz pianki i skarmelizuj je za pomocą palnika. Posyp pokruszonymi herbatnikami i podawaj póki gorące.