Ogromny tost francuski z piankami i karmelizowanymi bananami

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
PORCJE
4-6 4-6
Ogromny tost francuski z piankami i karmelizowanymi bananami
Pianki w idealnej odsłonie! Karmelizowane banany, ciągnące się pianki i roztopiona czekolada na grubej kromce maślanego, gorącego tosta francuskiego.
Główne SKŁADNIKI
  • jajka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

BANANY
  • 60 g cukru kryształ
  • 60 ml wody
  • 4 małe banany, obrane i pokrojone w plastry
  • 50 g masła
  • Okrągły bochen białego pieczywa lub 8–10 kromek białego chleba
  • 4 duże jajka od kur z wolnego wybiegu
  • 65 ml mleka
  • 5 ml aromatu waniliowego
  • Oliwa z oliwek i masło do smażenia
DO PODANIA
  • 100 g roztopionej, gorzkiej czekolady
  • 10 dużych, białych pianek, pokrojonych w plastry
  • Pełnoziarniste herbatniki, pokruszone
  • Przygotowanie

  • 1
    Aby przygotować banany, wsyp cukier oraz wlej wodę na patelnię i delikatnie gotuj, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Gdy cukier się roztopi i nabierze złotego koloru, dodaj banany (płaską stroną na dół) i smaż w karmelu. Przewróć i dodaj masło. Gdy masło się roztopi, wyłącz ogień. Odłóż patelnię na bok aż do momentu podania.
  • 2
    Aby przygotować tost francuski, pokrój chleb wzdłuż na trzy duże kromki. Wymieszaj jajka, mleko i wanilię. Wlej do płytkiego naczynia i krótko nasącz kromki z obu stron, ale tuż przed smażeniem – dzięki temu nie będą zbyt wilgotne i się nie rozpadną. Rozgrzej patelnię Le Creuset o średnicy 28 cm, wlej do niej oliwę i dodaj łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści i będzie gorące, połóż nasączoną kromkę. Smaż z każdej strony na złoty kolor. Powtórz z pozostałymi kromkami.
  • 3
    Połóż tost francuski na talerzu do serwowania, polej odrobiną czekolady, na wierzch połóż karmelizowane banany oraz pianki i skarmelizuj je za pomocą palnika. Posyp pokruszonymi herbatnikami i podawaj póki gorące.