Składniki
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- Gruboziarnista sól morska
- 680 g białej ryby, takiej jak okoń morski lub halibut, pokrojonej w filety
- 2 łyżki tęczowego pieprzu
- 1 pęczek przyciętych szparagów
- 1 szalotka, drobno posiekana
- ½ szklanki białego wina
- 1 łodyga trawy cytrynowej, grubo posiekana
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka gęstej śmietanki
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C/stopień 4 (piekarnik gazowy).
-
2Delikatnie posmaruj spód naczynia do pieczenia ryb oliwą z oliwek.
-
3Włóż grubą sól morską do młynka do soli. Zmiel drobno i posyp nią rybę. Wsyp ziarna pieprzu tęczowego do młynka do pieprzu i zmiel go na grubo. Zmiel pieprz na mały talerzyk. Połóż filety na pieprzu na talerzyku, aby pokryć je nim równomiernie. Połóż okonia pieprzem do góry na dnie naczynia do pieczenia ryb.
-
4Szparagi włóż do miski, dopraw szczyptą soli i odrobiną oliwy z oliwek. Odstaw na bok. Nałóż pokrywkę na naczynie do pieczenia ryb i wstaw do nagrzanego piekarnika. Gotuj przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i umieść szparagi obok okonia w naczyniu. Wyjmij i kontynuuj gotowanie w piekarniku, aż ryba będzie ugotowana, a szparagi miękkie, czyli około 15 minut dłużej.
-
5W międzyczasie w małym rondlu umieść szalotkę, białe wino i trawę cytrynową. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu i gotuj, aż wino zredukuje się, około 5 minut. Dodaj masło i śmietanę. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut lub do momentu, aż zredukuje się o połowę. Przecedź mieszaninę do miski przez sito o drobnych oczkach, a następnie przelej do garnka, aby ogrzać. Dopraw solą. Sos podawaj razem z rybą i szparagami.