- Warzywa
Składniki
- 250 g maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 20 g dashi proszek instant bulin warzywny instant
- 250 g białej kapusty
- 1 średnia marchewka
- 8 krewetek bez skorup, opcjonalnie
- 4 jajka
- 1 szczypta pieprzu
- 8 plastrów boczku
- ewentualnie 1 – 2 łyżki stołowe oleju sezamowego
- japoński sos BBQ (sos okonomi)
- japoński majonez (np. kewpie), oba dostępne w japońskich delikatesach
- 3 łyżki stołowe płatków rybnych bonito
- kilka liści kolendry
- 2 drobno posiekane dymki, opcjonalnie
- 20 g drobno posiekanego imbiru, opcjonalnie
-
Przygotowanie
-
1Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Rozpuścić proszek dashi w wodzie i powoli wmieszać do mąki, tak aby nie powstały grudki.
-
2Usunąć zewnętrzne liście kapusty i twardą łodygę, przekroić na pół i posiekać.
-
3Marchewkę obrać i pokroić w małe słupki.
-
4Krewetki drobno pokroić, dodać je do mieszanki rzadkiego ciasta wraz z kapustą, marchewką i jajkami, a następnie wszystko dobrze wymieszać i doprawić pieprzem.
-
5Paski boczku usmażyć na płycie grillowej bez dodatku oleju, zdjąć z płyty i odstawić na papierze kuchennym. Olej sezamowy rozgrzać na płycie grillowej i dodać połowę ciasta i równomiernie rozprowadzić jak naleśnik. Przykryć i smażyć przez około 4 do 5 minut. Następnie ułożyć plastry bekonu na okonomiyaki (naleśnik) i ostrożnie obrócić. Smażyć przez kolejne 5 minut.
-
6Okonomiyaki/naleśniki zdjąć z patelni i polać sosem okonomi i majonezem kewpie w zygzakowaty wzór na naleśnikach. Udekorować szczypiorkiem, posiekanym imbirem, kolendrą i płatkami bonito, podawać na gorąco. Cały proces powtórzyć z resztą ciasta.