Omlet carski z rodzynkami w rumie i karmelizowanymi cytrusami

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
6-8 6-8
Omlet carski z rodzynkami w rumie i karmelizowanymi cytrusami
Ten tradycyjny, puszysty naleśnik z Niemiec idealnie nadaje się do przygotowania na patelni! Wymieszany z rodzynkami w rumie, porwany na kawałki, a potem polany karmelizowanymi cytrusami.
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

RODZYNKI W RUMIE
  • 250 g mieszanych rodzynek
  • 80 ml dobrej jakości rumu
KARMELIZOWANE CYTRUSY
  • 4 pomarańcze lub klementynki
  • 30 g cukru kryształu
  • 50 g masła, pokrojonego w kostkę
  • Sok z 1 pomarańczy
OMLET CARSKI
  • 200 ml mleka
  • 5 ml aromatu waniliowego
  • 140 g mąki tortowej
  • 4 duże jajka kur z wolnego wybiegu, oddzielone
  • Szczypta soli
  • 30 g cukru kryształu
  • Olej w sprayu
  • Przygotowanie

  • 1
    Wsyp rodzynki i wlej rum do miski. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.
  • 2
    By przygotować karmelizowane cytrusy, odkrój górę oraz dół pomarańczy. Ostrożnie obierz ze skóry ostrym nożem, by odsłonić miąższ, a potem pokrój na 4 ćwiartki.
  • 3
    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj cukier i delikatnie go skarmelizuj. Gdy nabierze złotego koloru, dodaj cytrusy i masło. Zostaw do roztopienia. Następnie dodaj sok z pomarańczy i gotuj przez kolejne 2 minuty. Gdy całość osiągnie konsystencję syropu, odstaw na bok.
  • 4
    By zrobić omlet, ubij żółtka w misce i dodaj 1 łyżkę cukru, wanilię i ½ szklanki mleka. Powoli mieszaj z mąką, aż konsystencja będzie gładka, a potem dodaj resztę mleka. Ubij białka ze szczyptą soli, aż powstanie delikatna pianka. Powoli wymieszaj białka z żółtkami i mieszanką z mlekiem.
  • 5
    Natłuść patelnię Le Creuset o średnicy 26 cm olejem w sprayu i umieść na małym ogniu. Wlej całą masę na patelnię i pozwól, by krawędzie się ścięły. Posyp połową rodzynek. Gdy pojawią się bąbelki, omlet należy przewrócić. Za pomocą łopatki kuchennej podważ krawędzie omleta, a potem rozsyp na omlecie połowę rodzynek nasączonych rumem. Szybko obróć omlet i smaż kolejne 5–8 minut, aż masa się zetnie i nabierze ciemnobrązowego koloru. Nie pozwól, by omlet się przypalił. Wyjmij z patelni i potnij na małe kawałki.
  • 6
    Posyp cukrem pudrem i podawaj na ciepło z pozostałymi rodzynkami i karmelizowanymi soczystymi cytrusami.