- Owoce
Składniki
- 250 g mieszanych rodzynek
- 80 ml dobrej jakości rumu
- 4 pomarańcze lub klementynki
- 30 g cukru kryształu
- 50 g masła, pokrojonego w kostkę
- Sok z 1 pomarańczy
- 200 ml mleka
- 5 ml aromatu waniliowego
- 140 g mąki tortowej
- 4 duże jajka kur z wolnego wybiegu, oddzielone
- Szczypta soli
- 30 g cukru kryształu
- Olej w sprayu
-
Przygotowanie
-
1Wsyp rodzynki i wlej rum do miski. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.
-
2By przygotować karmelizowane cytrusy, odkrój górę oraz dół pomarańczy. Ostrożnie obierz ze skóry ostrym nożem, by odsłonić miąższ, a potem pokrój na 4 ćwiartki.
-
3Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, dodaj cukier i delikatnie go skarmelizuj. Gdy nabierze złotego koloru, dodaj cytrusy i masło. Zostaw do roztopienia. Następnie dodaj sok z pomarańczy i gotuj przez kolejne 2 minuty. Gdy całość osiągnie konsystencję syropu, odstaw na bok.
-
4By zrobić omlet, ubij żółtka w misce i dodaj 1 łyżkę cukru, wanilię i ½ szklanki mleka. Powoli mieszaj z mąką, aż konsystencja będzie gładka, a potem dodaj resztę mleka. Ubij białka ze szczyptą soli, aż powstanie delikatna pianka. Powoli wymieszaj białka z żółtkami i mieszanką z mlekiem.
-
5Natłuść patelnię Le Creuset o średnicy 26 cm olejem w sprayu i umieść na małym ogniu. Wlej całą masę na patelnię i pozwól, by krawędzie się ścięły. Posyp połową rodzynek. Gdy pojawią się bąbelki, omlet należy przewrócić. Za pomocą łopatki kuchennej podważ krawędzie omleta, a potem rozsyp na omlecie połowę rodzynek nasączonych rumem. Szybko obróć omlet i smaż kolejne 5–8 minut, aż masa się zetnie i nabierze ciemnobrązowego koloru. Nie pozwól, by omlet się przypalił. Wyjmij z patelni i potnij na małe kawałki.
-
6Posyp cukrem pudrem i podawaj na ciepło z pozostałymi rodzynkami i karmelizowanymi soczystymi cytrusami.