- jajka
Składniki
- 3 jajka kurze z wolnego wybiegu
- Sól morska i pieprz
- Oliwa z oliwek
- 3 małe kulki sera mozzarella
- Pomidory suszone
- Świeża bazylia
-
Przygotowanie
-
1W misce ubij jajka i dodaj sól i pieprz do smaku.
-
2Na patelni ze wzmocnioną powłoką nieprzywierającą Le Creuset 24 cm podgrzej na średnim ogniu niewielką ilość oliwy z oliwek, a następnie wytrzyj nadmiar oleju papierem kuchennym. Do nagrzanego naczynia dodaj masę jajeczną.
-
3Jajka powinny natychmiast zacząć się ścinać. Za pomocą szpatułki przeciągnij krawędzie surowego omletu w kierunku środka naczynia.
-
4W tym momencie wyłącz ogień i pozwól, by omlet jeszcze chwilę się smażył. Złóż omlet na pół, połóż na nim kawałki mozzarelli, suszone pomidory i świeżą bazylię.