- Warzywa
Składniki
- 200 g pomidorów cherry, w plasterkach
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobne plasterki
- 250 g makaronu risoni
- 3 łyżeczki kaparów, 1 łyżeczka zalewy
- 80 g oliwek bez pestek, 60 ml zalewy
- Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 50 g parmezanu ze skórką
- garść świeżych liści bazylii
- 360 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 120 ml wody
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek + coś do skropienia
-
Przygotowanie
-
1Oddzielić skórkę parmezanu i odłożyć na bok.
-
2Następnie dodać składniki warstwa po warstwie w następującej kolejności do Cocotte Every: Pomidory, cebula, czosnek, risoni, kapary i zalewa, oliwki i zalewa, skórka parmezanu, połowa liści bazylii, trochę soli i pieprzu, bulion, woda i oliwa z oliwek. Płyn powinien prawie zakrywać składniki.
-
3Doprowadzić wszystkie składniki do wrzenia na 3 – 4 minuty na średnim ogniu, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie podwyższyć temperaturę i gotować przez 20 minut. Od czasu do czasu mieszać, aby składniki się równomiernie ugotowały, a risoni nie przywarło do dna garnka.
-
4Wyłączyć kuchenkę i odstawić na kolejne 10 minut z zamkniętą pokrywką, aż bulion odparuje i makaron będzie ugotowany.
-
5Wyciągnąć skórkę parmezanu i resztę pokropić olejem, posypać potartym parmezanem i pozostałą bazylią.