- Ryż
Składniki
- 100 g fileta z łososia
- sól
- 500 g ryżu do sushi
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki stołowe octu ryżowego
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 łyżka stołowa suszonych płatków ryby bonito
- 5 umeboshi (morele japońskie marynowane w soli)
- 2 liście nori (algi)
- japoński sos sojowy do zanurzania
- pikle do dekoracji, na przykład marynowana rzodkiew lub imbir
-
Przygotowanie
-
1Piekarnik rozgrzać do 200 °C
-
2Łososia posolić i piec w piekarniku na ruszcie przez około 1 godzinę. Następnie rozdrobnić blenderem.
-
3Ryż umieścić w dużej misce. Zalać zimną wodą i dokładnie umyć. Odlać wodę i ponownie umyć ryż, proces powtarzać, aż woda pozostanie czysta. Ryż odcedzić na sicie i dodać 550 ml zimnej wody i soli do Cocotte Every. Moczyć przez 30 minut.
-
4Ryż gotować bez pokrywki na średnim ogniu. Następnie gotować przez 5 minut z zamkniętą pokrywką (w przypadku Cocotte Every chodzi o wewnętrzną pokrywkę ceramiczną i żeliwną pokrywkę). Wyłączyć pole grzewcze. Cocotte Every pozostawić na kuchence i pozostawić ryż pod przykryciem przez 25–30 minut aż dojdzie. Lekko rozdrobnić ryż widelcem przed dalszym przetwarzaniem.
-
5Wymieszać ocet, cukier, odrobinę soli, olej sezamowy i czarny sezam. Ryż pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
-
6Umeboshi wydrylować i za pomocą widelca rozgnieść na pastę. Ryż rozdzielić na 3 miski. Jedną miskę doprawić płatkami bonito, drugą suszonym łososiem, a trzecią pastą umeboshi.
-
7Pierwszy liść nori pociąć na 6 pasków o wymiarach 4 x 8 cm za pomocą nożyczek kuchennych. Aby to zrobić, pociąć arkusz wzdłuż na 3 równe części i ponownie przeciąć na pół. To samo powtórzyć z drugim liściem nori.
-
8Zwilżyć ręce wodą i podzielić różne mieszanki ryżu na 4 małe kulki. Kulki mocno ścisnąć razem i uformować w trójkąty.
-
9Trójkąty zawinąć w liście nori, tak aby górny róg ryżu pozostał widoczny.
-
10Ułożyć po jednym onigiri z każdego rodzaju na talerzu i podawać z sosem sojowym do zanurzania. Opcjonalnie można podać również pikle.
-
11
-
12Wskazówka: Ryż można doprawić dowolnymi innymi składnikami. W azjatyckich sklepach spożywczych można znaleźć wiele gotowych przypraw i form do ryżu. Są w różnych kształtach, rozmiarach, kolorach i z różnych materiałów. Jednym z najbardziej popularnych i najczęściej używanych jest trójkątny kształt onigiri. Przed użyciem zaleca się dodanie do formy odrobiny wody i soli, a dopiero potem ryżu – wtedy nie będzie tak mocno przywierać do formy.