Oryginalne szwajcarskie fondue z serem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Oryginalne szwajcarskie fondue z serem
An original swiss fondue, that can be cooked and served in the same pan. It is great for those who do not enjoy cooking and looks amazing served at the table.
Główne SKŁADNIKI
  • Dairy
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 kg bagietki lub chleba wiejskiego
  • 1,2 kg sera (150-200 g na osobę) np.
  • 400 g Gruyère AOP
  • 300 g Vacherin Fribourgeois AOP
  • 200 g Emmentaler AOP
  • 300 g Appenzeller
  • 1 ząbek czosnku
  • 600 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6 łyżek kirschu
  • 5 łyżeczek skrobi kukurydziane
  • gałka muszkatołowa, starta
  • pieprz (Cayenne) mielony
  • papryka w proszku, szlachetna słodycz
  • 500 g chleba wiejskiego
  • 500 g bagietki
  • Przygotowanie

  • 1
    Chleb pokroić w dużą kostkę i zetrzeć ser lub pokroić w drobną kostkę.
  • 2
    Czosnek obrać ze skórki, przekroić na pół i dobrze natrzeć nim wnętrze caquelonu. Wymieszaj kirsch ze skrobią kukurydzianą.
  • 3
    Umieścić ser w caquelonie. Polać białym winem i sokiem z cytryny.
  • 4
    Umieścić caquelon na kuchence. Rozpuścić ser na małym lub średnim ogniu, ciągle mieszając. (Ciągle mieszać, w przeciwnym razie ser przypali się na dnie.)
  • 5
    Kiedy ser zacznie się cieknąć, zamieszać trochę energicznie, aż utworzy się kremowa masa. Dodać skrobię kukurydzianą rozpuszczoną w kirschu.
  • 6
    Następnie zwiększyć ogień i mieszając, zagotować serowe fondue. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i papryką.
  • 7
    Zapalić palnik w rechaud, ułożyć caquelon z fondue serowym na wierzchu i podawać od razu.
 
Wskazówki:
Do tego mieszane pikle, zielona sałatka z winegretem lub szynka i ziemniaki.
 
 
Le Creuset