- Dairy
Składniki
- 1 kg bagietki lub chleba wiejskiego
- 1,2 kg sera (150-200 g na osobę) np.
- 400 g Gruyère AOP
- 300 g Vacherin Fribourgeois AOP
- 200 g Emmentaler AOP
- 300 g Appenzeller
- 1 ząbek czosnku
- 600 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6 łyżek kirschu
- 5 łyżeczek skrobi kukurydziane
- gałka muszkatołowa, starta
- pieprz (Cayenne) mielony
- papryka w proszku, szlachetna słodycz
- 500 g chleba wiejskiego
- 500 g bagietki
-
Przygotowanie
-
1Chleb pokroić w dużą kostkę i zetrzeć ser lub pokroić w drobną kostkę.
-
2Czosnek obrać ze skórki, przekroić na pół i dobrze natrzeć nim wnętrze caquelonu. Wymieszaj kirsch ze skrobią kukurydzianą.
-
3Umieścić ser w caquelonie. Polać białym winem i sokiem z cytryny.
-
4Umieścić caquelon na kuchence. Rozpuścić ser na małym lub średnim ogniu, ciągle mieszając. (Ciągle mieszać, w przeciwnym razie ser przypali się na dnie.)
-
5Kiedy ser zacznie się cieknąć, zamieszać trochę energicznie, aż utworzy się kremowa masa. Dodać skrobię kukurydzianą rozpuszczoną w kirschu.
-
6Następnie zwiększyć ogień i mieszając, zagotować serowe fondue. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i papryką.
-
7Zapalić palnik w rechaud, ułożyć caquelon z fondue serowym na wierzchu i podawać od razu.