Osso Buco z marchewką gremolatą i purée z fasoli białej

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
PORCJE
1-2 1-2
Osso Buco z marchewką gremolatą i purée z fasoli białej
To osso buco z puree z białej fasoli inspirowane klasyczną włoską potrawą, jest ciekawym smakiem, wartym sprawdzenia.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

OSSO BUCO
  • 125 g czerwonej perłowej cebuli
  • 1–2 łyżki oleju roślinnego
  • 2–3 (ok. 450 g) duże marchewki, pokrojone poprzecznie na grube kawałki
  • Sól i czarny pieprz, świeżo zmielone
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 125 ml czerwonego wina wytrawnego
  • ½ łyżki suszonych borowików w proszku
  • 200 ml bulionu warzywnego, patrz poniżej
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
GREMOLATA
  • ½ - 1 pęczek natki pietruszki
  • Skórka i sok z połówki cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • Opcjonalnie 1–2 łyżeczki oliwy z oliwek
BULION WARZYWNY
  • 200 g pieczarek brązowych
  • 5 g suszonych grzybów
  • 1 mała pałeczka seleru
  • 1 mała marchewka
  • 3⁄4 litra wody
  • 1 łyżka soli
BIAŁA FASOLA Z ROZMARYNEM
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2-3 cebule dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała gałązka rozmarynu
  • 400 g dużej białej fasoli
  • Sok i skórka z połówki cytryny
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  • 2
    Zagotuj trochę wody w Okrągłej Brytfannie z żeliwa Le Creuset o średnicy 24 cm. Dodaj cebulę i gotuj przez 1 minutę. Odcedź cebulę i obierz ją.
  • 3
    Wytrzyj brytfannę, postaw z powrotem na ogniu i dodaj 1 łyżkę oleju. Dodaj marchewkę dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez 5 min aż przyrumieni się z każdej strony.
  • 4
    Dodaj cebulę, posyp curry i gotuj mieszając kilka razy, aż do uzyskania zapachu, jeszcze około 1 minuty.
  • 5
    Dodaj wino i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Dodaj grzyby w proszku z bulionem grzybowym i zagotuj. Przykryj pokrywką i umieść w piekarniku na 90 minut, aż do uzyskania delikatnej konsystencji. Dodaj grzyby do bulionu warzywnego. Przed podaniem przypraw sos solą i pieprzem.
  • 6
    Podawaj osso buco z gremolatą na puree z fasoli.
  • 7
    Gremolata: Umyj natkę pietruszki, osusz i drobno posiekaj. Umyj cytrynę, osusz i zetrzyj skórkę. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Wymieszaj natkę, czosnek i skórkę z cytryny. Dopraw do smaku solą, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Gremolatę można doprawić innymi ziołami, kaparami lub chili.
  • 8
    Aby przygotować bulion warzywny: Oczyść grzyby i pokrój je na ćwiartki. Następnie obierz marchewkę i posiekaj ją grubo razem z selerem. Umieść warzywa, wodę i sól w brytfannie lub patelni i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Odcedź warzywa i przygotuj bulion i grzyby na osso buco.
  • 9
    Purée z fasoli białej z rozmarynem: Oczyść cebulę i pokrój ją w drobne krążki. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Delikatnie podsmaż olej z gałązką rozmarynu, aż cebula będzie miękka. Dodaj białą fasolkę do brytfanny, zamieszaj i podgrzej. Polej sokiem z cytryny i wymieszaj ze skórką. Wyjmij rozmaryn, zmiel fasolę za pomocą blendera ręcznego. Alternatywnie, przenieś połowę mieszanki do robota kuchennego i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, mieszając z pozostałą mieszanką.
  • 10
    Porada: Kolorowa mieszanka pomarańczowej, żółtej i fioletowej marchewki jest idealna dla tego przepisu. Bulion grzybowy i gremolatę można również przygotować o jeden dzień wcześniej. Grzyby można dodać do osso buco razem z solą i masłem. Możesz użyć bulion zaraz po przygotowaniu, przechowywać go w lodówce przez tydzień lub zamrozić w bezpiecznym dla zamrażarki pojemniku na okres do 6 miesięcy.