- Warzywa
Składniki
- 125 g czerwonej perłowej cebuli
- 1–2 łyżki oleju roślinnego
- 2–3 (ok. 450 g) duże marchewki, pokrojone poprzecznie na grube kawałki
- Sól i czarny pieprz, świeżo zmielone
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 125 ml czerwonego wina wytrawnego
- ½ łyżki suszonych borowików w proszku
- 200 ml bulionu warzywnego, patrz poniżej
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- ½ - 1 pęczek natki pietruszki
- Skórka i sok z połówki cytryny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- Opcjonalnie 1–2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 200 g pieczarek brązowych
- 5 g suszonych grzybów
- 1 mała pałeczka seleru
- 1 mała marchewka
- 3⁄4 litra wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2-3 cebule dymki
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała gałązka rozmarynu
- 400 g dużej białej fasoli
- Sok i skórka z połówki cytryny
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
-
2Zagotuj trochę wody w Okrągłej Brytfannie z żeliwa Le Creuset o średnicy 24 cm. Dodaj cebulę i gotuj przez 1 minutę. Odcedź cebulę i obierz ją.
-
3Wytrzyj brytfannę, postaw z powrotem na ogniu i dodaj 1 łyżkę oleju. Dodaj marchewkę dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez 5 min aż przyrumieni się z każdej strony.
-
4Dodaj cebulę, posyp curry i gotuj mieszając kilka razy, aż do uzyskania zapachu, jeszcze około 1 minuty.
-
5Dodaj wino i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Dodaj grzyby w proszku z bulionem grzybowym i zagotuj. Przykryj pokrywką i umieść w piekarniku na 90 minut, aż do uzyskania delikatnej konsystencji. Dodaj grzyby do bulionu warzywnego. Przed podaniem przypraw sos solą i pieprzem.
-
6Podawaj osso buco z gremolatą na puree z fasoli.
-
7Gremolata: Umyj natkę pietruszki, osusz i drobno posiekaj. Umyj cytrynę, osusz i zetrzyj skórkę. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Wymieszaj natkę, czosnek i skórkę z cytryny. Dopraw do smaku solą, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Gremolatę można doprawić innymi ziołami, kaparami lub chili.
-
8Aby przygotować bulion warzywny: Oczyść grzyby i pokrój je na ćwiartki. Następnie obierz marchewkę i posiekaj ją grubo razem z selerem. Umieść warzywa, wodę i sól w brytfannie lub patelni i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Odcedź warzywa i przygotuj bulion i grzyby na osso buco.
-
9Purée z fasoli białej z rozmarynem: Oczyść cebulę i pokrój ją w drobne krążki. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Delikatnie podsmaż olej z gałązką rozmarynu, aż cebula będzie miękka. Dodaj białą fasolkę do brytfanny, zamieszaj i podgrzej. Polej sokiem z cytryny i wymieszaj ze skórką. Wyjmij rozmaryn, zmiel fasolę za pomocą blendera ręcznego. Alternatywnie, przenieś połowę mieszanki do robota kuchennego i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, mieszając z pozostałą mieszanką.
-
10Porada: Kolorowa mieszanka pomarańczowej, żółtej i fioletowej marchewki jest idealna dla tego przepisu. Bulion grzybowy i gremolatę można również przygotować o jeden dzień wcześniej. Grzyby można dodać do osso buco razem z solą i masłem. Możesz użyć bulion zaraz po przygotowaniu, przechowywać go w lodówce przez tydzień lub zamrozić w bezpiecznym dla zamrażarki pojemniku na okres do 6 miesięcy.