- Wołowina
Składniki
- 4 łyżki oliwy
- 2,7 kg giczy cielęcej w plastrach (1 duża lub 2 małe na osobę)
- 8 średniej wielkości cebul, pokrojonych w kostkę
- 8 gałązek selera naciowego, pokrojonego w kostkę
- 4 marchwie, pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku, rozdrobnione
- 375 ml białego wina
- 2 puszki pomidorów w kawałkach (800g)
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 4 gałązki świeżego oregano
- 2 liście laurowe
- 250 g oliwek kalamata, bez pestek, posiekanych
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 ½ łyżki drobno siekanej pietruszki
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki startej skórki z cytryny
- Sól
-
Przygotowanie
-
1Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C.
-
2Rozgrzać brytfannę na średnim lub silnym ogniu na kuchence. Dodać 1 łyżkę oleju.Gicz cielęcą usmażyć mocno z obu stron i wyjąć z brytfanny. Ewentualnie można smażyć porcje mięsa za każdym razem dodając oleju. Mięso cielęce wyjąć z brytfanny i odstawić.Zmniejszyć temperaturę.
-
3Cebulę, seler i marchew dodać do brytfanny i dusić przez około 5 minut aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek i dusić kolejną minutę. Dodać białego wina, doprowadzić do wrzenia i następnie dodać pomidory. Następnie dodać tymianek, oregano i liście laurowe.
-
4Gicz cielęcą ponownie przełożyć do brytfanny. Uważać, aby była przykryta płynem (ewentualnie dolać wody). Doprowadzić do wrzenia, zamknąć i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Dusić od 2 do 2 1/2 godziny aż mięso oddzieli się od kości.
-
5Oliwki wymieszać i doprawić. Podawać z gremolatą.