
A light, sweet dough ball with a soft, rich and buttery honey almond crust.
Główne SKŁADNIKI
- Chleb i Zboża
Składniki
Przygotowanie
Składniki
- 300 g mąki
- ½ łyżeczki soli
- 125-150 ml letniego mleka
- 3 łyżki cukru
- ½ kostki drożdży (ok. 20 g)
- 50 g masła, płynnego
- 1 żółtko
- 200 ml mleka
- 2 łyżki miodu akacjowego
- 40 g masła
- 1 łyżka migdałów w plasterkach
SOS MIGDAŁOWY
- 500 ml mleka
- 40 g cukru
- 1⁄2 laski wanilii
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 2 żółtka
- 100 g pasty marcepanowej
- 2 cl likieru migdałowego (amaretto)
SOS WIŚNIOWY
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 400 g wiśni morello ze szklanki
- 1 laska cynamonu
- 1 kawałek skórki cytryny
- 4 łyżki cukru
SZYBKI SOS CZEKOLADOWY Z CIEMNEJ CZEKOLADY
- 80 ml mleka
- 40 ml śmietanki
- 1 łyżka cukru
- 100 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70%)
-
Przygotowanie
-
1Do miski wsypać mąkę i sól. Zrobić w środku zagłębienie i wrzucić do niego drożdże. Wymieszać z odrobiną letniego mleka i mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
-
2Dodać resztę mleka, cukier, żółtko i roztopione masło i ubijać, aż ciasto zacznie bąbelkować i nabierze lekkiego połysku.
-
3Przykryć i odstawić ciasto do dwukrotnego wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę.
-
4Podzielić ciasto na sześć równych kawałków, uformować z nich kulki z odrobiną mąki. Posmarować rondelek odrobiną masła, ułożyć kulki ciasta blisko siebie w rondelku i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
-
5Rozgrzać piekarnik do 170-180 ° C.
-
6Teraz w rondelku ostrożnie podgrzać mleko z masłem i miodem i polać ciasto połową.
-
7Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż uzyska złoty kolor. Po około 15 minutach wlać resztę mieszanki mlecznej, posypać pokrojonymi w plasterki migdałami i dokończ pieczenie.
-
8WSKAZÓWKA:Poniższe sosy również wspaniale smakują!
-
9SOS MIGDAŁOWY
-
10Do sosu dodać 2-3 łyżki mleka, aby wymieszać skrobię kukurydzianą, a resztę zagotować z cukrem i laską wanilii w rondelku.
-
11Dobrze wymieszać skrobię kukurydzianą z 2-3 łyżkami mleka i żółtkami.
-
12Wyjąć laskę wanilii z garnka i usunąć miąższ. Sos zagęścić skrobią, energicznie mieszając trzepaczką.
-
13Marcepan zetrzeć średnio drobno, wymieszać z gorącym sosem waniliowym, aż sos będzie gładki. Dodać likier, przecedzić sos przez sito i podawać
-
14SOS WIŚNIOWY
-
15W przypadku sosu wiśniowego, wymieszać skrobię z 3-4 łyżkami soku wiśniowego ze szklanki, aż będzie gładka. Wiśnie z sokiem, cynamonem, skórką z cytryny, cukrem i 100 ml wody włożyć do rondla i zagotować.
-
16Mieszając, dodać wymieszaną skrobię i zagotować.
-
17Usunąć laskę cynamonu i skórkę z cytryny i ostudź.
-
18SZYBKI SOS CZEKOLADOWY Z CIEMNEJ CZEKOLADY
-
19Mleko, śmietanę i cukier włożyć do rondla i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.
-
20Zdjąć rondel z ognia i dodać czekoladę. Dokładnie wymieszać miksturę, aż wszystkie kawałki czekolady się stopią.
-
21Ciesz się ciepłym sosem czekoladowym lub przechowuj go w lodówce.
In addition, the following sauces taste wonderful. The ingredients of the cherry and chocolate sauce together are sufficient for the steamed dough balls recipe above.
If you do not have a vanilla pod available for the almond sauce, use either 1 teaspoon of vanilla extract or if you love almond, add 1 teaspoon of almond extract.
The steamed buns are delicious served warm with a cup of tea just as they are if you don’t have time to make the sauces to serve as a dessert.
