-
Przygotowanie
-
1
Do miski wsypać mąkę i sól. Zrobić w środku zagłębienie i wrzucić do niego drożdże. Wymieszać z odrobiną letniego mleka i mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
-
2
Dodać resztę mleka, cukier, żółtko i roztopione masło i ubijać, aż ciasto zacznie bąbelkować i nabierze lekkiego połysku.
-
3
Przykryć i odstawić ciasto do dwukrotnego wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę.
-
4
Podzielić ciasto na sześć równych kawałków, uformować z nich kulki z odrobiną mąki. Posmarować rondelek odrobiną masła, ułożyć kulki ciasta blisko siebie w rondelku i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
-
5
Rozgrzać piekarnik do 170-180 ° C.
-
6
Teraz w rondelku ostrożnie podgrzać mleko z masłem i miodem i polać ciasto połową.
-
7
Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż uzyska złoty kolor. Po około 15 minutach wlać resztę mieszanki mlecznej, posypać pokrojonymi w plasterki migdałami i dokończ pieczenie.
-
8
WSKAZÓWKA:Poniższe sosy również wspaniale smakują!
-
9
SOS MIGDAŁOWY
-
10
Do sosu dodać 2-3 łyżki mleka, aby wymieszać skrobię kukurydzianą, a resztę zagotować z cukrem i laską wanilii w rondelku.
-
11
Dobrze wymieszać skrobię kukurydzianą z 2-3 łyżkami mleka i żółtkami.
-
12
Wyjąć laskę wanilii z garnka i usunąć miąższ. Sos zagęścić skrobią, energicznie mieszając trzepaczką.
-
13
Marcepan zetrzeć średnio drobno, wymieszać z gorącym sosem waniliowym, aż sos będzie gładki. Dodać likier, przecedzić sos przez sito i podawać
-
14
SOS WIŚNIOWY
-
15
W przypadku sosu wiśniowego, wymieszać skrobię z 3-4 łyżkami soku wiśniowego ze szklanki, aż będzie gładka. Wiśnie z sokiem, cynamonem, skórką z cytryny, cukrem i 100 ml wody włożyć do rondla i zagotować.
-
16
Mieszając, dodać wymieszaną skrobię i zagotować.
-
17
Usunąć laskę cynamonu i skórkę z cytryny i ostudź.
-
18
SZYBKI SOS CZEKOLADOWY Z CIEMNEJ CZEKOLADY
-
19
Mleko, śmietanę i cukier włożyć do rondla i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.
-
20
Zdjąć rondel z ognia i dodać czekoladę. Dokładnie wymieszać miksturę, aż wszystkie kawałki czekolady się stopią.
-
21
Ciesz się ciepłym sosem czekoladowym lub przechowuj go w lodówce.