Pampuchy z 3 sosami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Pampuchy z 3 sosami
A light, sweet dough ball with a soft, rich and buttery honey almond crust.
Główne SKŁADNIKI
  • Chleb i Zboża
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 300 g mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 125-150 ml letniego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • ½ kostki drożdży (ok. 20 g)
  • 50 g masła, płynnego
  • 1 żółtko
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • 40 g masła
  • 1 łyżka migdałów w plasterkach
SOS MIGDAŁOWY
  • 500 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 1⁄2 laski wanilii
  • 10 g skrobi kukurydzianej
  • 2 żółtka
  • 100 g pasty marcepanowej
  • 2 cl likieru migdałowego (amaretto)
SOS WIŚNIOWY
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 400 g wiśni morello ze szklanki
  • 1 laska cynamonu
  • 1 kawałek skórki cytryny
  • 4 łyżki cukru
SZYBKI SOS CZEKOLADOWY Z CIEMNEJ CZEKOLADY
  • 80 ml mleka
  • 40 ml śmietanki
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70%)
  • Przygotowanie

  • 1
    Do miski wsypać mąkę i sól. Zrobić w środku zagłębienie i wrzucić do niego drożdże. Wymieszać z odrobiną letniego mleka i mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • 2
    Dodać resztę mleka, cukier, żółtko i roztopione masło i ubijać, aż ciasto zacznie bąbelkować i nabierze lekkiego połysku.
  • 3
    Przykryć i odstawić ciasto do dwukrotnego wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę.
  • 4
    Podzielić ciasto na sześć równych kawałków, uformować z nich kulki z odrobiną mąki. Posmarować rondelek odrobiną masła, ułożyć kulki ciasta blisko siebie w rondelku i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
  • 5
    Rozgrzać piekarnik do 170-180 ° C.
  • 6
    Teraz w rondelku ostrożnie podgrzać mleko z masłem i miodem i polać ciasto połową.
  • 7
    Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż uzyska złoty kolor. Po około 15 minutach wlać resztę mieszanki mlecznej, posypać pokrojonymi w plasterki migdałami i dokończ pieczenie.
  • 8
    WSKAZÓWKA:Poniższe sosy również wspaniale smakują!
  • 9
    SOS MIGDAŁOWY
  • 10
    Do sosu dodać 2-3 łyżki mleka, aby wymieszać skrobię kukurydzianą, a resztę zagotować z cukrem i laską wanilii w rondelku.
  • 11
    Dobrze wymieszać skrobię kukurydzianą z 2-3 łyżkami mleka i żółtkami.
  • 12
    Wyjąć laskę wanilii z garnka i usunąć miąższ. Sos zagęścić skrobią, energicznie mieszając trzepaczką.
  • 13
    Marcepan zetrzeć średnio drobno, wymieszać z gorącym sosem waniliowym, aż sos będzie gładki. Dodać likier, przecedzić sos przez sito i podawać
  • 14
    SOS WIŚNIOWY
  • 15
    W przypadku sosu wiśniowego, wymieszać skrobię z 3-4 łyżkami soku wiśniowego ze szklanki, aż będzie gładka. Wiśnie z sokiem, cynamonem, skórką z cytryny, cukrem i 100 ml wody włożyć do rondla i zagotować.
  • 16
    Mieszając, dodać wymieszaną skrobię i zagotować.
  • 17
    Usunąć laskę cynamonu i skórkę z cytryny i ostudź.
  • 18
    SZYBKI SOS CZEKOLADOWY Z CIEMNEJ CZEKOLADY
  • 19
    Mleko, śmietanę i cukier włożyć do rondla i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.
  • 20
    Zdjąć rondel z ognia i dodać czekoladę. Dokładnie wymieszać miksturę, aż wszystkie kawałki czekolady się stopią.
  • 21
    Ciesz się ciepłym sosem czekoladowym lub przechowuj go w lodówce.
 
In addition, the following sauces taste wonderful. The ingredients of the cherry and chocolate sauce together are sufficient for the steamed dough balls recipe above.
If you do not have a vanilla pod available for the almond sauce, use either 1 teaspoon of vanilla extract or if you love almond, add 1 teaspoon of almond extract.
The steamed buns are delicious served warm with a cup of tea just as they are if you don’t have time to make the sauces to serve as a dessert.
 
 
Le Creuset