- Chleb i Zboża
Składniki
- 120 g sułtanek
- 150 ml ciepłej wody
- ½ kostki świeżych drożdży
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Skórka z cytryny
- Skórka z pomarańczy
- 405 lub 812 mąk
- 2 jajka
- 2 żółtka jaj
- 100 g masła
- 5 g soli
- 100 g skórki pomarańczowej
- 1 białko jajka
- 40g drobno zmielonych migdałów
- 10g mąki kukurydzianej
- 100 g cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 15 g całych blanszowanych migdałów
-
Przygotowanie
-
1Najpierw namoczyć sułtanki w 50 ml ciepłej wody na około 30 minut. W międzyczasie rozpuścić drożdże w pozostałych 100 ml ciepłej wody w misce, a następnie dodać cukier, wanilię i skórkę z cytryny.
-
2Teraz dodać mąkę i wszystko wymieszać mikserem do ciasta na niskim poziomie. Jak tylko składniki zaczną się łączyć, dodać jajka i żółtka i daleć mieszaj.
-
3Następnie powoli i stopniowo dodawać do ciasta kawałki masła. Kawałki masła należy całkowicie wymieszać przed dodaniem kolejnej porcji.
-
4Teraz ustawić mikser na średnią prędkość i mieszać wszystko przez 15 minut. Następnie dodać sól, namoczone sułtanki, kandyzowane owoce i ugniatać, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto położyć na lekko posypanej mąką powierzchni i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
-
5Złożyć cztery rogi ciasta do wewnątrz i zaczać od tradycyjnej techniki „pirlatura”: za pomocą rąk lekko nasmarowanych masłem obrócić kulkę ciasta z obu stron, tworząc spiralę i docisnąć. Powtórzyć to kilka razy, a następnie uformować ciasto w kulkę.
-
6Przykryć ciasto lekko naoliwioną folią spożywczą i umieścić w ciepłym, ciemnym miejscu, np. odstawiamy do piekarnika na około 2 godziny, aż jego objętość podwoi się.
-
7Teraz ułożyć ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni i uformować w kulkę. Ciasto przełożyć do natłuszczonej żeliwnej brytfanny o średnicy ok. 20 cm i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto znajdzie się ok. 2 cm wyżej od krawędzi brytfanny. Może to zająć 1-2 godziny, w zależności od temperatury.
-
8W międzyczasie ubić białko i zmielone migdały, mąkę kukurydzianą i cukier razem z mikserem lub trzepaczką.
-
9Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
-
10Ostrożnie rozprowadzić mieszaninę jajek i migdałów na cieście panettone. Uważać, aby nie dotknąć krawędzi brytfanny, w przeciwnym razie ciasto nie wyrosnie prawidłowo i będzie trudne do późniejszego wyjęcia z brytfanny. Posypać cukier pudrem i migdały na wierzch.
-
11Na koniec umieścić brytfannę w nagrzanym piekarniku na 45-50 minut. Przed końcem czasu pieczenia wykonać test patyczkiem. Jeśli ciasto nie przyklei się do drewnianego patyczka, panettone jest gotowe wyjęcia z piekarnika.
-
12Po ostygnięciu panettone można ostrożnie wyrzucić je z brytfannu. Aby to zrobić, najpierw poluzuj panettone z krawędzi brytfanny nożem.