- Mąka
Składniki
- 250 ml łagodnej / lekkiej oliwy z oliwek
- 250 g cukru
- 4 duże jajka
- skórka 1 dużej pomarańczy
- 2 łyżeczki wanilii
- 125 g mąki pełnoziarnistej
- 125 g przesianej mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- 100 g posiekanych orzechów (opcjonalnie orzechy włoskie, laskowe lub migdały)
- 150 g sułtanek
- 250 g drobno startej marchwi
- Na polewę:
- 100 g płynnego masła
- 200 g serka śmietankowego
- 1 łyżeczka drobno startej skórki cytryny + 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g cukru pudru, przesianego
- posiekane pistacje, suszone owoce lub jadalne kwiaty do dekoracji
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 170 ° C (termoobieg: 150 ° C, kuchenka gazowa: 3).
-
2Na ciasto do dużej miski wlać, oliwę, cukier, jajka, skórkę pomarańczy i wanilię.
-
3Dodać dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól i wymieszać razem.
-
4Dodać posiekane orzechy, sułtanki i startą marchewkę.
-
5Wlać ciasto do formy do pieczenia i piec ciasto w piekarniku przez 50–55 minut lub do momentu, gdy środek będzie twardy i nie pozostaną pozostałość na wykałaczce bo włożeniu jej do ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia na 10–15 minut. Następnie zdjąć zewnętrzny pierścień tortownicy i przełożyć ciasto z dna formy.
-
6Na polewę:
-
7W misce wymieszać masło i serek śmietankowy mikserem, do momentu aż masa będzie gładka i kremowa.
-
8Wmieszać drobno startą skórkę z cytryny i sok z cytryny. Następnie stopniowo dodawać cukier puder i kontynuować mieszanie, do momentu aż polewa będzie lekka i płynna.
-
9Dekoracja:
-
10Schłodzone ciasto przekroić poziomo na pół i polać ⅓ polewy na dolną połowę. Położyć górną połowę na dnie i przykryć całe ciasto pozostałą polewą. Użyć szpatułki, aby rozprowadzić polewę, aby zachować kształt serca.
-
11Udekorować posiekanymi pistacjami, suszonymi owocami lub jadalnymi kwiatami.