Passion cake z polewą cytrynową

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
8-10 8-10
Passion cake z polewą cytrynową
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na ciasto:
  • 250 ml łagodnej / lekkiej oliwy z oliwek
  • 250 g cukru
  • 4 duże jajka
  • skórka 1 dużej pomarańczy
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 125 g mąki pełnoziarnistej
  • 125 g przesianej mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g posiekanych orzechów (opcjonalnie orzechy włoskie, laskowe lub migdały)
  • 150 g sułtanek
  • 250 g drobno startej marchwi
  • Na polewę:
  • 100 g płynnego masła
  • 200 g serka śmietankowego
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki cytryny + 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g cukru pudru, przesianego
  • posiekane pistacje, suszone owoce lub jadalne kwiaty do dekoracji
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 170 ° C (termoobieg: 150 ° C, kuchenka gazowa: 3).
  • 2
    Na ciasto do dużej miski wlać, oliwę, cukier, jajka, skórkę pomarańczy i wanilię.
  • 3
    Dodać dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól i wymieszać razem.
  • 4
    Dodać posiekane orzechy, sułtanki i startą marchewkę.
  • 5
    Wlać ciasto do formy do pieczenia i piec ciasto w piekarniku przez 50–55 minut lub do momentu, gdy środek będzie twardy i nie pozostaną pozostałość na wykałaczce bo włożeniu jej do ciasta. Ciasto pozostawić do ostygnięcia na 10–15 minut. Następnie zdjąć zewnętrzny pierścień tortownicy i przełożyć ciasto z dna formy.
  • 6
    Na polewę:
  • 7
    W misce wymieszać masło i serek śmietankowy mikserem, do momentu aż masa będzie gładka i kremowa.
  • 8
    Wmieszać drobno startą skórkę z cytryny i sok z cytryny. Następnie stopniowo dodawać cukier puder i kontynuować mieszanie, do momentu aż polewa będzie lekka i płynna.
  • 9
    Dekoracja:
  • 10
    Schłodzone ciasto przekroić poziomo na pół i polać ⅓ polewy na dolną połowę. Położyć górną połowę na dnie i przykryć całe ciasto pozostałą polewą. Użyć szpatułki, aby rozprowadzić polewę, aby zachować kształt serca.
  • 11
    Udekorować posiekanymi pistacjami, suszonymi owocami lub jadalnymi kwiatami.
 
Jeśli lukier jest zbyt rzadki, włóż go do lodówki na 10-15 minut przed nałożeniem. Ciasto przechowuj w chłodnym miejscu. Spożyć w ciągu 48 godzin.
 
 
Le Creuset