Pasztet z warzywami ogrodowymi i zielonym sosem parmezanowym

TRUDNOŚĆ
Trudny Trudny
CZAS GOTOWANIA
Ponad 2 godziny Ponad 2 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Pasztet z warzywami ogrodowymi i zielonym sosem parmezanowym
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Do ciasta:
  • 560 g mąki pszennej (typ 550)
  • 1 szczypta soli
  • 360 g zimnego masła w kawałkach
  • 2 żółtka jaj wielkości XL od kur z wolnego wybiegu
  • 8 łyżeczek wody z lodem
Do sosu:
  • 50 g masła
  • 80 g mąki
  • 600 ml mleka
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 30 g parmezanu
Do pasty ziołowej:
  • 80 g młodego szpinaku
  • 20 g natki pietruszki
  • 20 g koperku
  • 20 ml mleka
Do nadzienia warzywnego:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 kabaczek butternut, obrany i pokrojony w kostkę
  • 2 słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 6 pałeczek młodego pora pokrojonego w cienkie pierścienie
  • 300 g mrożonego groszku, blanszowanego
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
 
  • Przygotowanie

  • 1
    Do ciasta wymieszać mąkę, masło, żółtko i sól mikserem na wysokich obrotach i powoli dodawać zimną wodę, aż powstanie kruche ciasto.
  • 2
    Podzielić ciasto na dwie kulki tego samego rozmiaru. Owinąć folią spożywczą i chłodzić przez 30 minut.
  • 3
    Rozpakować jedną z kulek i rozwałkować ją na czystej, posypanej mąką powierzchni roboczej, tak aby ciasto wystawało ponad krawędzie formy na tarte (o średnicy 24 cm).
  • 4
    Wyłożyć formę papierem do pieczenia a następnie włożyć ciasto. Piec ciasto na złoty kolor w temperaturze 200 ° C przez 15 minut. Wyjąć papier do pieczenia i piec przez kolejne 10 minut. Odłożyć na bok i ostudź. Rozwałkować drugą kulkę ciasta i włożyć do lodówki.
  • 5
    Do sosu roztopić masło w rondlu. Dodać mąkę i wymieszać, aż będzie gładka. Dodać mleko i mieszać do czasu uzyskania lepkiej masy. Dodać musztardę, parmezan i doprawić przyprawami. Zdjąć patelnię z ognia i pozwolić jej nieco ostygnąć.
  • 6
    Do pasty ziołowej: blanszować szpinak w rondlu we wrzącej słonej wodzie przez 10-15 sekund. Następnie włożyć do lodowatej wody. Zblenduj wszystkie składniki pasty ziołowej. Następnie wymieszaj pastę ziołową i lekki sos w jednorodną masę.
  • 7
    Do nadzienia warzywnego usmażyć kabaczek butternut, słodkie ziemniaki i pory na maśle i oliwie z oliwek przez 15 minut na małym lub średnim ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodać groszek i zdjąć je z ognia.
  • 8
    Następnie rozłożyć nadzienie warzywne na ciasto. Polać sosem. Posypać trochę parmezanem i rozłożyć na nim resztę farszu warzywnego. Przykryć farsz drugą częścią ciasta, sklejając brzegi razem. Posmarować wierzch ciasta ubitym jajkiem i piec w temperaturze 180 ° C przez co najmniej 30–35 minut, aż skórka stanie się złocistobrązowa.