- Mąka
Składniki
- 560 g mąki pszennej (typ 550)
- 1 szczypta soli
- 360 g zimnego masła w kawałkach
- 2 żółtka jaj wielkości XL od kur z wolnego wybiegu
- 8 łyżeczek wody z lodem
- 50 g masła
- 80 g mąki
- 600 ml mleka
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 30 g parmezanu
- 80 g młodego szpinaku
- 20 g natki pietruszki
- 20 g koperku
- 20 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 kabaczek butternut, obrany i pokrojony w kostkę
- 2 słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 6 pałeczek młodego pora pokrojonego w cienkie pierścienie
- 300 g mrożonego groszku, blanszowanego
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
-
Przygotowanie
-
1Do ciasta wymieszać mąkę, masło, żółtko i sól mikserem na wysokich obrotach i powoli dodawać zimną wodę, aż powstanie kruche ciasto.
-
2Podzielić ciasto na dwie kulki tego samego rozmiaru. Owinąć folią spożywczą i chłodzić przez 30 minut.
-
3Rozpakować jedną z kulek i rozwałkować ją na czystej, posypanej mąką powierzchni roboczej, tak aby ciasto wystawało ponad krawędzie formy na tarte (o średnicy 24 cm).
-
4Wyłożyć formę papierem do pieczenia a następnie włożyć ciasto. Piec ciasto na złoty kolor w temperaturze 200 ° C przez 15 minut. Wyjąć papier do pieczenia i piec przez kolejne 10 minut. Odłożyć na bok i ostudź. Rozwałkować drugą kulkę ciasta i włożyć do lodówki.
-
5Do sosu roztopić masło w rondlu. Dodać mąkę i wymieszać, aż będzie gładka. Dodać mleko i mieszać do czasu uzyskania lepkiej masy. Dodać musztardę, parmezan i doprawić przyprawami. Zdjąć patelnię z ognia i pozwolić jej nieco ostygnąć.
-
6Do pasty ziołowej: blanszować szpinak w rondlu we wrzącej słonej wodzie przez 10-15 sekund. Następnie włożyć do lodowatej wody. Zblenduj wszystkie składniki pasty ziołowej. Następnie wymieszaj pastę ziołową i lekki sos w jednorodną masę.
-
7Do nadzienia warzywnego usmażyć kabaczek butternut, słodkie ziemniaki i pory na maśle i oliwie z oliwek przez 15 minut na małym lub średnim ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodać groszek i zdjąć je z ognia.
-
8Następnie rozłożyć nadzienie warzywne na ciasto. Polać sosem. Posypać trochę parmezanem i rozłożyć na nim resztę farszu warzywnego. Przykryć farsz drugą częścią ciasta, sklejając brzegi razem. Posmarować wierzch ciasta ubitym jajkiem i piec w temperaturze 180 ° C przez co najmniej 30–35 minut, aż skórka stanie się złocistobrązowa.