Pieczona owsianka z malinami i wiórkami kokosowymi

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
1-2 1-2
Pieczona owsianka z malinami i wiórkami kokosowymi
Zacznij dzień jak należy dzięki tej pożywnej owsiance pieczonej w naszych naczyniach mini cocotte. Dodatki można zmieniać wedle własnego uznania.
Główne SKŁADNIKI
  • Chleb i Zboża
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 40 g płatków owsianych
  • 160 ml mleczka kokosowego (zachowaj 1 łyżkę do polania wierzchu)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 40 g świeżych malin
  • Skórka z ½ cytryny
  • 10 g wiórków kokosowych do posypania
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C/160°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 5 (piekarnik gazowy).
  • 2
    Dodaj płatki owsiane, mleczko kokosowe, cynamon i 25 g malin do mini cocotte i nakryj pokrywką. Piecz w piekarniku przez 15 minut.
  • 3
    Udekoruj wierzch świeżą skórką z cytryny, malinami, wiórkami kokosowymi i łyżką mleczka kokosowego. Najlepiej spożyć od razu po przyrządzeniu lub nakryć naczynie mini cocotte pokrywką i pozostawić na maksymalnie 10 minut — płatki owsiane utrzymają temperaturę.
 
WSKAZÓWKA: Energooszczędną metodą jest upieczenie jednocześnie 4–6 mini cocotte i przechowywanie ich w lodówce, podgrzewając w kuchence mikrofalowej na wysokiej mocy przez kilka minut według potrzeb.
 
 
Le Creuset