- Ryby i owoce morza
Składniki
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 2 łyżeczki posiekanego imbiru
- 2 łyżeczki posiekanej trawy cytrynowej
- 2 łyżeczki posiekanych zielonych chili
- 2 małe ryby panga lub tilapia, wypatroszone i oczyszczone (lub każda mała ryba z bliższego regionu)
- 1 główka czosnku, przekrojona na pół
- 2 limonki, plasterki
- 2 laski trawy cytrynowej, rozgniecione
- Oliwa z oliwek
-
Przygotowanie
-
1Aby przygotować masło: Użyj robota kuchennego, aby wymieszać wszystkie składniki i przygotować pastę. Przypraw i odłóż na bok.
-
2Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C i umieść w nim Brytfannę TNS 26 cm Le Creuset do podgrzania jej.
-
3Złóż duży arkusz papieru do pieczenia na pół; po złożeniu papier powinien być wystarczająco duży, aby zmieściły się na nim obie ryby. Przypraw rybę i połóż czosnek, limonki i trawę cytrynową na powierzchni papieru do pieczenia. Natnij skórę ryb. Umieść je na składnikach smakowych i natrzyj obie ryby aromatycznym masłem, upewniając się, by masło trafiło również w zagłębienia. Napełnij każde zagłębienie kilkoma plastrami limonki. Dobrze dopraw i skrop odrobiną oliwy z oliwek.
-
4Złóż papier na rybach i załóż na siebie krawędzie, aby uszczelnić. Umieść paczuszkę z rybą w gorącej brytfannie i piecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i otwórz paczuszkę. Umieść z powrotem w piekarniku i piecz bez przykrycia przez 5-10 minut. Podawaj z chrupiącymi pieczonymi ziemniakami i delikatną ziołową sałatką lub z innymi wybranymi przez siebie dodatkami.