Pieczona ryba z trawą cytrynową i limonką

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Pieczona ryba z trawą cytrynową i limonką
Aromatyczne masło z trawą cytrynową i limonką zapewni nawilżoną i smaczną rybę. Można zastąpić pstrągiem, co wydłuży czas pieczenia o 5 minut.
Główne SKŁADNIKI
  • Ryby i owoce morza
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Do masła
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 2 łyżeczki posiekanej trawy cytrynowej
  • 2 łyżeczki posiekanych zielonych chili
Do ryby
  • 2 małe ryby panga lub tilapia, wypatroszone i oczyszczone (lub każda mała ryba z bliższego regionu)
  • 1 główka czosnku, przekrojona na pół
  • 2 limonki, plasterki
  • 2 laski trawy cytrynowej, rozgniecione
  • Oliwa z oliwek
  • Przygotowanie

  • 1
    Aby przygotować masło: Użyj robota kuchennego, aby wymieszać wszystkie składniki i przygotować pastę. Przypraw i odłóż na bok.
  • 2
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C i umieść w nim Brytfannę TNS 26 cm Le Creuset do podgrzania jej.
  • 3
    Złóż duży arkusz papieru do pieczenia na pół; po złożeniu papier powinien być wystarczająco duży, aby zmieściły się na nim obie ryby. Przypraw rybę i połóż czosnek, limonki i trawę cytrynową na powierzchni papieru do pieczenia. Natnij skórę ryb. Umieść je na składnikach smakowych i natrzyj obie ryby aromatycznym masłem, upewniając się, by masło trafiło również w zagłębienia. Napełnij każde zagłębienie kilkoma plastrami limonki. Dobrze dopraw i skrop odrobiną oliwy z oliwek.
  • 4
    Złóż papier na rybach i załóż na siebie krawędzie, aby uszczelnić. Umieść paczuszkę z rybą w gorącej brytfannie i piecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i otwórz paczuszkę. Umieść z powrotem w piekarniku i piecz bez przykrycia przez 5-10 minut. Podawaj z chrupiącymi pieczonymi ziemniakami i delikatną ziołową sałatką lub z innymi wybranymi przez siebie dodatkami.