Pieczone jajka z ciecierzycą, pomidorami i szafranem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Pieczone jajka z ciecierzycą, pomidorami i szafranem
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • klika nitek szafranu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 duża szczypta kminku
  • 2 puszki ciecierzycy, odsączone i umyte
  • 4 jajka
  • 1 mały pęczek świeżej kolendry, posiekanej
  • 1 szczypta płatków chili
  • 1 szczypta przyprawy sumak
  • 150 g pomidorów w plasterkach
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
  • 2
    Rozpuścić nitki szafranu w filiżance z ciepłą wodą.
  • 3
    Dodać oliwę z oliwek na patelnie i powoli podgrzewać na małym lub średnim ogniu. Dodać cebulę, czosnek i kminek na patelnię i powoli smażyć, aż cebula będzie miękka, ale jeszcze nie brązowa.
  • 4
    Dodać ciecierzycę i wodę z szafranem na patelnię, delikatnie mieszać i gotować na średnim ogniu, aż do uzyskania konsystencji gulaszu. Jeśli całość będzie zbyt lepka, dodać trochę wody.
  • 5
    Doprawić solą i pieprzem czarnym.
  • 6
    Używając grzbietu dużej łyżki, zrobić 4 małe wgłębienia w gulaszu i dodać do nich po jednym jajku. Umieścić patelnię w rozgrzanym piekarniku i piec, aż jajka się zetną, ale żółtko jaja będzie jeszcze trochę rzadkie (5-10 minut).
  • 7
    Wyjąć z piekarnika i posypać kolendrą, płatkami chilli i sumakiem. Na wierzchu położyć plastry pomidora. Na koniec udekorować jogurtem.