- Warzywa
Składniki
- klika nitek szafranu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 duża szczypta kminku
- 2 puszki ciecierzycy, odsączone i umyte
- 4 jajka
- 1 mały pęczek świeżej kolendry, posiekanej
- 1 szczypta płatków chili
- 1 szczypta przyprawy sumak
- 150 g pomidorów w plasterkach
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
-
2Rozpuścić nitki szafranu w filiżance z ciepłą wodą.
-
3Dodać oliwę z oliwek na patelnie i powoli podgrzewać na małym lub średnim ogniu. Dodać cebulę, czosnek i kminek na patelnię i powoli smażyć, aż cebula będzie miękka, ale jeszcze nie brązowa.
-
4Dodać ciecierzycę i wodę z szafranem na patelnię, delikatnie mieszać i gotować na średnim ogniu, aż do uzyskania konsystencji gulaszu. Jeśli całość będzie zbyt lepka, dodać trochę wody.
-
5Doprawić solą i pieprzem czarnym.
-
6Używając grzbietu dużej łyżki, zrobić 4 małe wgłębienia w gulaszu i dodać do nich po jednym jajku. Umieścić patelnię w rozgrzanym piekarniku i piec, aż jajka się zetną, ale żółtko jaja będzie jeszcze trochę rzadkie (5-10 minut).
-
7Wyjąć z piekarnika i posypać kolendrą, płatkami chilli i sumakiem. Na wierzchu położyć plastry pomidora. Na koniec udekorować jogurtem.