- Jajka
Składniki
- 8 dużych jaj kurzych z wolnego wybiegu
- wędzone plastry łososia
- jarmuż (alternatywnie liście szpinaku)
- surowa szynka
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
-
2Dodać odrobinę oliwy z oliwek do czterech Mini-Cocotte z kolekcji Le Creuset Calm.
-
3Wyłożyć wszystkie Mini-Cocottes kilkoma liśćmi jarmużu lub szpinaku.
-
4Wbić jajka do każdej z nich i ułożyć między nimi plasterek wędzonego łososia lub surowej szynki.
-
5Przyprawić wszystkie porcje.
-
6Piec przez 25 minut, do momentu, aż jajka staną się twarde lub do osiągnięcia pożądanego stopnia gotowania.
-
7Podawać na ciepło, na przykład, z pieczonymi pomidorami, tartym parmezanem, sajgonkami. Idealnie pasuje również chleb tostowy.