Pieczone przystawki z serem

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
PORCJE
4-6 4-6
Pieczone przystawki z serem
Te małe cheeseburgery to doskonałe przystawki na przyjęcia. Majonez sriracha dodaje im pikantności.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

BURGERY WOŁOWE
  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 3 gałązki tymianku, drobno posiekane
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • 30 ml oliwy z oliwek, do smażenia
POŁĄCZENIE
  • 6 bułeczek z sezamem, przekrojonych na pół
  • Ser mozzarella w plasterkach
  • Marynowana czerwona cebula, do podania
  • Surówka z białej kapusty, do podania
  • Majonez sriracha, do podania
  • Przygotowanie

  • 1
    Przygotowanie burgerów: włóż mielone mięso wołowe do miski. Dodaj czosnek, tymianek, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Podziel na sześć kulek o wadze 160 g każda. Uformuj kulki, a następnie przyciśnij delikatnie dłonią, aby uformować burgera. Włóż do lodówki na godzinę, aby burgery stężały.
  • 2
    Ustaw kwadratową patelnię do smażenia i serwowania Le Creuset o boku 26 cm na średnim ogniu. Posmaruj połówki bułeczek oliwą z oliwek i smaż na patelni grillowej do momentu, aż będą złociste i pojawią się na nich grillowe linie.
  • 3
    Na tej samej patelni grillowej zwiększ ogień do średniego-dużego płomienia i smaż partie burgerów do momentu, aż będą dobrze zarumienione z obu stron. Zdejmij z patelni i ułóż na każdym burgerze plaster mozzarelli. Włóż do prostokątnej formy do zapiekania Le Creuset 26 cm i wstaw do piekarnika (nagrzanego do temperatury 180°C/160°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem, stopnia 4 w przypadku piekarnika gazowego) na 5–10 minut, aby burgery upiekły się wedle uznania. Posmaruj bułeczki majonezem sriracha, połóż plasterki marynowanej cebuli i nałóż surówkę z białej kapusty. Na górę połóż burger z roztopionym plasterkiem sera i przykryj bułeczką.
  • 4
    Włóż ponownie do ciepłego naczynia i podawaj nadziane drewnianym szpikulcem.