- Mięso
Składniki
- 1 kg mielonej wołowiny
- 3 ząbki czosnku, rozgniecione
- 3 gałązki tymianku, drobno posiekane
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
- 30 ml oliwy z oliwek, do smażenia
- 6 bułeczek z sezamem, przekrojonych na pół
- Ser mozzarella w plasterkach
- Marynowana czerwona cebula, do podania
- Surówka z białej kapusty, do podania
- Majonez sriracha, do podania
-
Przygotowanie
-
1Przygotowanie burgerów: włóż mielone mięso wołowe do miski. Dodaj czosnek, tymianek, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Podziel na sześć kulek o wadze 160 g każda. Uformuj kulki, a następnie przyciśnij delikatnie dłonią, aby uformować burgera. Włóż do lodówki na godzinę, aby burgery stężały.
-
2Ustaw kwadratową patelnię do smażenia i serwowania Le Creuset o boku 26 cm na średnim ogniu. Posmaruj połówki bułeczek oliwą z oliwek i smaż na patelni grillowej do momentu, aż będą złociste i pojawią się na nich grillowe linie.
-
3Na tej samej patelni grillowej zwiększ ogień do średniego-dużego płomienia i smaż partie burgerów do momentu, aż będą dobrze zarumienione z obu stron. Zdejmij z patelni i ułóż na każdym burgerze plaster mozzarelli. Włóż do prostokątnej formy do zapiekania Le Creuset 26 cm i wstaw do piekarnika (nagrzanego do temperatury 180°C/160°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem, stopnia 4 w przypadku piekarnika gazowego) na 5–10 minut, aby burgery upiekły się wedle uznania. Posmaruj bułeczki majonezem sriracha, połóż plasterki marynowanej cebuli i nałóż surówkę z białej kapusty. Na górę połóż burger z roztopionym plasterkiem sera i przykryj bułeczką.
-
4Włóż ponownie do ciepłego naczynia i podawaj nadziane drewnianym szpikulcem.