Pieczone ratatouille

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Powyżej 2 godzin Powyżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Pieczone ratatouille
You can serve ratatouille as a main dish, or as a side. It’s also great at room temperature served as antipasti, or top it with a grilled egg over toast for breakfast. This relatively inexpensive dish really goes a long way, and it only improves in flavour the next day (and the next).
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

DO SOSU:
  • 45 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 x 400 g całych pomidorów z puszki, rozdrobnionych w blenderze
  • 2 łyżeczki świeżych liści tymianku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz, do przyprawienia
DO RATATOUILLE:
  • 1 duży bakłażan, pokrojony w cienkie plasterki o grubości ok. 3 mm
  • 6-8 dojrzałych pomidorów, pokrojonych w cienkie plasterki o grubości ok. 3 mm
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 3 gałązki tymianku, same liście
  • sól i pieprz, do przyprawienia
  • garść świeżych liści bazylii, na porcję
  • starty parmezan, na porcję (opcjonalnie)
  • Przygotowanie

  • 1
    Temperatura piekarnika: 180°C, temperatura piekarnika z termoobiegiem: 160°C, stopień gazowy: 4
  • 2
    Na patelni na średnim ogniu, zacząć od dodania oleju i czosnku, smażąc i mieszając przez około minutę.
  • 3
    Dodać przecier pomidorowy, tymianek, cukier, paprykę i doprawić obficie solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 10-15 minut. Przenieść sos do naczynia Le Creuset, aby złożyć ratatouille.
  • 4
    Rozgrzać piekarnik do 180°C, piekarnik z termoobiegiem do 160°C, gaz ustawić na stopień 4.
  • 5
    Rozgrzać oliwę z oliwek na bardzo dużej patelni na średnim ogniu. Dodać kilka plasterków bakłażana i smażyć, obracając raz, aż będą lekko zrumienione po obu stronach i dobrze ugotowane, przez około 5 minut. Uwaga na rozpryskiwanie!
  • 6
    Przełożyć ugotowane plasterki na papierowe ręczniki, aby ociekły. Dodać więcej oleju na patelnię, podgrzać i dodać więcej bakłażana, aż wszystkie plastry będą ugotowane.
  • 7
    Ułożyć pokrojonego bakłażana i pomidory w okrągłym rzędzie (lub po prostu w rzędach) na sosie, upewniając się, że pomidory wychodzą zza większych plastrów bakłażana - w razie potrzeby użyć dwóch plasterków pomidora, aby dopasować je do szerokości plastrów bakłażana. Kontynuować, aż cała powierzchnia naczynia zostanie pokryta, następnie skropić całość oliwą z oliwek i posypać papryką i tymiankiem.
  • 8
    Doprawić obficie solą i pieprzem, a następnie piec przez 1,5 - 2 godziny, aż będą bardzo miękkie i przypieczone na wierzchu. Wyjąć z piekarnika i pozwolić potrawie ostygnąć przez 15 minut przed podaniem (jeśli goście są na tyle cierpliwi).
  • 9
    Na wierzchu położyć listki bazylii i parmezan.