- Warzywa
Składniki
- 45 ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 x 400 g całych pomidorów z puszki, rozdrobnionych w blenderze
- 2 łyżeczki świeżych liści tymianku
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól i pieprz, do przyprawienia
- 1 duży bakłażan, pokrojony w cienkie plasterki o grubości ok. 3 mm
- 6-8 dojrzałych pomidorów, pokrojonych w cienkie plasterki o grubości ok. 3 mm
- oliwa z oliwek
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 3 gałązki tymianku, same liście
- sól i pieprz, do przyprawienia
- garść świeżych liści bazylii, na porcję
- starty parmezan, na porcję (opcjonalnie)
-
Przygotowanie
-
1Temperatura piekarnika: 180°C, temperatura piekarnika z termoobiegiem: 160°C, stopień gazowy: 4
-
2Na patelni na średnim ogniu, zacząć od dodania oleju i czosnku, smażąc i mieszając przez około minutę.
-
3Dodać przecier pomidorowy, tymianek, cukier, paprykę i doprawić obficie solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 10-15 minut. Przenieść sos do naczynia Le Creuset, aby złożyć ratatouille.
-
4Rozgrzać piekarnik do 180°C, piekarnik z termoobiegiem do 160°C, gaz ustawić na stopień 4.
-
5Rozgrzać oliwę z oliwek na bardzo dużej patelni na średnim ogniu. Dodać kilka plasterków bakłażana i smażyć, obracając raz, aż będą lekko zrumienione po obu stronach i dobrze ugotowane, przez około 5 minut. Uwaga na rozpryskiwanie!
-
6Przełożyć ugotowane plasterki na papierowe ręczniki, aby ociekły. Dodać więcej oleju na patelnię, podgrzać i dodać więcej bakłażana, aż wszystkie plastry będą ugotowane.
-
7Ułożyć pokrojonego bakłażana i pomidory w okrągłym rzędzie (lub po prostu w rzędach) na sosie, upewniając się, że pomidory wychodzą zza większych plastrów bakłażana - w razie potrzeby użyć dwóch plasterków pomidora, aby dopasować je do szerokości plastrów bakłażana. Kontynuować, aż cała powierzchnia naczynia zostanie pokryta, następnie skropić całość oliwą z oliwek i posypać papryką i tymiankiem.
-
8Doprawić obficie solą i pieprzem, a następnie piec przez 1,5 - 2 godziny, aż będą bardzo miękkie i przypieczone na wierzchu. Wyjąć z piekarnika i pozwolić potrawie ostygnąć przez 15 minut przed podaniem (jeśli goście są na tyle cierpliwi).
-
9Na wierzchu położyć listki bazylii i parmezan.