- Warzywa
Składniki
- 4–6 średnich ziemniaków, obranych
- 2 szalotki lub cebule, pokrojone na cienkie plastry
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
- 1,5–2 szklanki śmietany
- 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 10 g rozmarynu, drobno posiekanego
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
- 200 g mozzarelli, startej
- 150 g sera cheddar
- 60 g sera parmezan, startego
- 40 g masła
- Odrobina gotowej soli z burakami
- 2–3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- Skórka i sok z 1 cytryny
- 30 g pietruszki
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do podania
- 20 g bazylii
- 100 g masła
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
-
2Pokrój ziemniaki na równe, cienkie plastry. Najlepiej trzymać pokrojone ziemniaki w misce z wodą, by nie zbrązowiały podczas przygotowywania. Odsącz ziemniaki.
-
3Usmaż szalotki i czosnek na oliwie z oliwek, aż zmiękną i uwolnią aromat, czyli przez około 5–8 minut, a następnie odstaw. Wymieszaj śmietanę, bulion i rozmaryn. Sprawdź, czy wymaga doprawienia. Bulion może być dość słony. Ułóż ziemniaki warstwami na dnie prostokątnej formy do zapiekania Heritage Le Creuset o średnicy 26 cm. Połóż na nich łyżkę cebuli z czosnkiem, wymieszanych serów (zachowaj trochę na wierzch). Powtarzaj, aż forma będzie pełna. Zalej ziemniaki sosem śmietanowym (tylko wierzchnią warstwę). Posyp wierzch masłem pokrojonym w kostki i pozostałym serem.
-
4Piecz przez 20 minut, by danie nabrało złotego koloru i chrupkości, zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 40–60 minut do chwili, aż będzie można bez problemu wbić nóż, przechodząc przez wszystkie warstwy dania. Podawaj gorące z odrobiną soli z burakami oraz masłem ziołowo-czosnkowym.
-
5Masło ziołowo-czosnkowe: Roztop masło w małym rondlu na średnim ogniu, a potem dodaj czosnek oraz skórkę i sok z cytryny. Gotuj przez 3–5 minut, aż całość roztopi się i stanie się aromatyczna. Blanszuj 30 g pietruszki przez kilka sekund we wrzątku, aż nabierze intensywnie zielonego koloru, odcedź i przepłucz bardzo zimną wodą. Wyciśnij nadmiar wody. Przełóż do blendera i zmiksuj z mieszanką świeżej bazylii roztopionego masła. Wstaw do lodówki do momentu, aż będzie potrzebne.