
Pikantny, cytrusowy winegret i sos ziołowy doskonale uzupełniają smak halibuta w tym cudownie prostym i eleganckim przepisie. Szybko się robi, dzięki czemu idealnie nadaje się na kolację w tygodniu, ale jest również wystarczająco imponująca, aby zaskoczyć gości, gdy zostanie podana przy stole w Formie do Ryby Le Creuset. Jeśli brakuje Ci czasu, kup dobrej jakości pesto w sklepie, lub przygotuj własne, używając świeżych ziół z ogrodu.
Główne SKŁADNIKI
- Ryby i owoce morza
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Cytrusowy winegret
- 2 pomarańcze lub mały czerwony grejpfrut
- 1 szalotka, pokrojona w pióra
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Halibut z chimichurri
- 4 × 90 g filetów z halibuta lub innej białej ryby
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- ½ szklanki sosu ziołowego, takiego jak chimichurri lub pesto
- ¼ szklanki orzechów laskowych, uprażonych i grubo posiekanych
- Kawałki cytryny do podania
-
Przygotowanie
-
1Cytrusowy winegret: Obierz pomarańcze lub grejpfruta. Pokrój na małe kawałki, sok można wykorzystać do innego przepisu. Umieść cząstki owoców w małej misce. Dodaj szalotkę, ocet i olej. Potrząśnij delikatnie, aby wymieszać składniki. Podawaj winegret razem z halibutem.
-
2Halibut: Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C/stopień 6 (piekarnik gazowy). Połóż filety z halibuta na dnie Formy Le Creuset Posyp równomiernie solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek. Przykryj pokrywką i włóż do nagrzanego piekarnika, aż ryba będzie upieczona i będzie rozpadać na płaty, około 15–20 minut.
-
3Wyjmij formę z piekarnika i odkryj. Rybę polej sosem ziołowym i posyp orzechami laskowymi. Podawaj natychmiast na stole z kawałkami cytryny.