- Mięso
Składniki
- 3 łyżki soli
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki chińskiej mieszanki pięciu przypraw
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1-2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
- 2,5 kg indyk, gotowy do przyrządzenia
- sznurek kuchenny
- 125 g miekkiego masła
-
Przygotowanie
-
1Uwaga: przygotowanie rozpoczyna się dzień wcześniej!
-
2W misce wymieszać sól z brązowym cukrem, mieszanką przypraw, startym imbirem i dobrze posiekanym czosnkiem.
-
3Opłukać indyka w środku i na zewnątrz zimną wodą i osuszyć. Odciąć zad i szyję. Natrzeć indyka równomiernie na zewnątrz i wewnątrz mieszanką soli i zawiązać nogi sznurkiem kuchennym. Przykryć i wstawić do lodówki na ok. 12 godzin.
-
4Następnego dnia odpowiednio wcześnie wyjąć indyka z lodówki i doprowadzić go do temperatury pokojowej.
-
5Rozgrzać piekarnik do 175 ° C.
-
6Indyka natrzeć grubo miękkim masłem i ułożyć na brytfannie piersią do góry, piec w nagrzanym piekarniku na pierwszej szynie od dołu przez 2-2,5 godziny. Na dnie piekarnika postawić miskę żaroodporną z gorącą wodą. Od czasu do czasu skropić indyka sokiem, który wypłynie i przykryć pokrywką (lub folią aluminiową), jeśli to konieczne, w ciągu ostatniej godziny. Przebić igłą najgrubszą część nóg; jeśli sok jest klarowny, indyk jest gotowy.
-
7W pełni ugotowanego indyka odstawiamy na około 15 minut, zawijamy w folię i kroimy. Indyka podawać z zapiekanką z cynamonu, batatów i jabłka.